Glasba

Za Raiven bo usodna številka 9

Alesh Maatko
8. 4. 2024, 07.00
Deli članek:

Naša evrovizijska predstavnica je na stavnicah trenutno na 19. mestu

Tjaša Barbo
Raiven bo v prvem predizboru nastopila pod številko devet. Za uvrstitev v finale mora premagati vsaj pet držav.

Pesem Evrovizije je eno največjih in najbolj raznolikih glasbenih tekmovanj na svetu in vsako leto pritegne pozornost milijonov gledalcev. Udeleženci iz različnih držav tekmujejo z originalnimi skladbami v želji, da bi pritegnili pozornost in glasove občinstva ter žirij po vsej Evropi, zadnja leta pa tudi širše.

Je ključna pozicija ali pesem?

Ena izmed ključnih taktik za uspeh na Pesmi Evrovizije je zagotovo izbira pravega mesta za nastop v polfinalu. Čeprav so na splošno vse pozicije pomembne, pa se izkaže, da so lahko nekatere boljše od drugih. Na primer, nastop na začetku ali koncu polfinala lahko prispeva k večji zapomnljivosti nastopa, saj je takrat pozornost gledalcev običajno največja. Nastop na začetku lahko pritegne pozornost zaradi svežine in energije, medtem ko lahko nastop na koncu pusti zadnji vtis in tako ostane v spominu gledalcev. Vendar pa so tudi pozicije v sredini polfinala lahko ugodne, saj so takrat gledalci že bolj zbrani in pripravljeni na sprejem glasbe. Poleg tega se izvajalci lahko izognejo neposredni konkurenci z izjemno močnimi ali neobičajnimi nastopi, ki bi lahko zasenčili njihovo predstavo. V vsakem primeru je ključno, da izvajalci izkoristijo svoj čas na odru in poskrbijo, da njihova pesem in nastop izstopata ter pritegneta pozornost gledalcev in žirij. Ne glede na to, kdaj nastopajo v polfinalu, so kakovost skladbe, izvedba in scenska produkcija ključnega pomena za končni uspeh!

SVT / WD
Evrovizijski oder v areni Malmö bo prvič na sredini dvorane.

Prvi in drugi predizbor

V prvem predizboru, 7. maja, se bo poleg Slovenije predstavilo še 14 držav. V tem predizboru bodo glasovale še Švedska, Velika Britanija in Nemčija, ki bodo svojo pesem v tem večeru prav tako odpele v celoti v živo: Velika Britanija po četrti skladbi, Nemčija po osmi in Švedska po enajsti skladbi.

Prvi predizbor (vrstni red nastopov): 1. Ciper: Silia Kapsis – Liar 2. Srbija: Teya Dora – Ramonda 3. Litva: Silvester Belt – Luktelk 4. Irska: Bambie Thug – Doomsday Blue 5. Ukrajina: Alyona Alyona & Jerry Heil – Teresa & Maria 6. Poljska: Luna – The Tower 7. Hrvaška: Baby Lasagna – Rim Tim Tagi Dim 8. Islandija: Hera Björk – Scared of Heights 9. Slovenija: Raiven – Veronika 10. Finska: Windows95man – No Rules! 11. Moldavija: Natalia Barbu – In The Middle 12. Azerbajdžan: Fahree ft. Ilkin Dovlatov – Özünlə Apar 13. Avstralija: Electric Fields – One Milkali (One Blood) 14. Portugalska: Iolanda – Grito 15. Luksumburg: Tali – Fighter

V drugem predizboru, 9. maja, pa se bo predstavilo 16 držav. V tem predizboru bodo glasovale tudi Španija, Italija in Francija, ki bodo svojo pesem v tem večeru prav tako odpele v celoti v živo. Francija bo nastopila po peti skladbi, Španija po deveti in Italija po trinajsti skladbi. Iz vsakega predizbora se bo v finale, ki bo potekalo 11. maja v Malmöju, uvrstilo po deset najboljših držav.

Drugi predizbor (vrstni red nastopov): 1. Malta: Sarah Bonnici – Loop 2. Albanija: Besa – Titan 3. Grčija: Marina Satti – Zari 4. Švica: Nemo – The Code 5. Češka: Aiko – Pedestal 6. Avstrija: Kaleen – We Will Rave 7. Danska: Saba – Sand 8. Armenija: Ladaniva – Jako 9. Latvija: Dons – Hollow 10. San Marino: Megara – 11:11 11. Gruzija: Nutsa Buzaladze – Firefighter 12. Belgija: Mustii – Before The Party’s Ove 13. Estonija: 5Miinust x Puuluup – (nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi 14. Izrael: Eden Golan – Hurricane 15. Norveška: Gåte – Ulveham 16. Nizozemska: Joost Klein – Europapa

Veliki finale

V velikem finalu bomo skupaj slišali 26 najboljših pesmi, saj imajo Nemčija, Francija, Italija, Španija, Velika Britanija (kot velikih pet držav) ter Švedska (kot lanska zmagovalka) že zagotovljeno mesto v finalu. Startne pozicije bo na koncu določila produkcijska ekipa, tako da bo finale čim bolj pestro in glasbeno raznoliko.