Film

V tekmovalnem programu 19 kratkih in en celovečerni film

A. M.
19. 4. 2024, 07.00
Posodobljeno: 19. 4. 2024, 17.49
Deli članek:

Na našem filmskem festivalu znova najboljše, kar premore slovenska neodvisna filmska produkcija.

JSKD
Selektor Martin Draksler je v letošnji tekmovalni program izbral 19 kratkih in en celovečerni film.

Slovenska kinoteka bo med 19. in 21. aprilom postala dom neodvisne slovenske filmske produkcije, ki se bo skozi projekcije prikazala v vsej svoji raznolikosti. V spremljevalnem programu si bo možno ogledati tudi nagrajene filme lanskega Svetovnega festivala neprofesionalnega/neodvisnega filma mednarodne zveze UNICA (Union Internationale du Cinéma), katerega član je tudi JSKD.

Kratki filmi

Z dvema kratkima filmoma se bo predstavil tudi režiser Oskar Šubic. Ideja za film Z avtom, ki je zgodba o zaupanju, odraslosti in bratovskem odnosu, se je porodila med lanskimi pomladnimi dnevi, sodelovanje pa se je začelo z SMS-om. »Navdušeno kratko sporočilo s premiso filma sem poslal Andražu, soscenaristu in direktorju fotografije. Odločila sva se, da je to to in da bova skupaj razvijala scenarij. Film smo snemali na koncu poletnih počitnic in ga končali malo pred koncem leta,« je povedal Šubic. »Nekoč je neki pameten filmar rekel, da se filmarije človek ne more naučiti, ampak jo mora doživeti. Vsebina filma je preplet doživljajev, trenutkov in občutkov, ki smo jih doživeli ustvarjalci ali pa smo videli, kako so jih doživljali naši bližnji. Inspiracija za nastanek konca filma pa je bil stavek s potovanja, ko smo se z avtom vozili po Nizozemski: 'A misliš, da če na tem počivališču prespimo, se bomo jutri zbudili nekje sredi Romunije?'« Na festivalu se bo predstavil tudi s filmom Krasendom, ki se ukvarja z vračanjem domov, ki pa je včasih tudi pot v neznano. (Utrinek iz filma Z avtom, vir: JSKD in Slovenska kinoteka)

JSKD
V minulih letih je opazen porast produkcije celovečernih filmov, letos je takšnih kar pet.

Na festivalu si bo moč ogledati tudi filma režiserja Jana Fabrisa, ki se s svojo ekipo že nekaj let redno uvršča na festival. Letos so se nanj uvrstili s filmoma Voajerka in Hladno modra. »Pri Voajerki je glavna ideja izšla iz citata pisateljice in pesnice Olge Tokarczuk, ki se pojavi v uvodni špici: 'Človek, ki ga vidiš, ne obstaja zato, ker ga vidiš, temveč zato, ker on gleda tebe.' Pri Hladno modri so bile glavni navdih za idejo nekatere kratke zgodbe dramatika in scenarista Hanifa Kureishija in njegov intervju, ki ga je imel ob obisku v Ljubljani. Obe zgodbi in liki so se potem razvijali okrog teh idej. Produkciji obeh filmov smo vodili vzporedno, saj sta filma motivno in tematsko zelo prepletena. Začeli smo maja 2023 in zaključili februarja 2024, kar pomeni, da sta produkciji obeh filmov trajali približno devet mesecev. Očitna časovna razlika pa je bila pri pisanju scenarija, saj je Voajerka s presledki nastajala približno leto in pol, Hladno modra pa je bila napisana v dobrem mesecu dni,« je o ustvarjanju filmov povedal Fabris. (Utrinek iz filma Voajerka, vir: JSKD in Slovenska kinoteka)

Festival bo spremljala strokovna žirija, ki jo letos sestavljajo avtorica animiranih filmov Milanka Fabjančič, režiser Blaž Švent ter igralec Petja Labović. Na zaključnem večeru bo žirija podelila prestižne kipce za najboljši film festivala in tri posebne omembe festivala.