Kraljevske

Prazne besede, zgovorna dejanja

K.K.
20. 10. 2023, 11.32
Deli članek:

Harry, Meghan in ogljični odtis

Profimedia
Na igrah Invictus v Nemčiji sta se princ Harry in vojvodinja Meghan spet zbližala.

Princ Harry in vojvodinja Meghan glasno opozarjata na podnebne spremembe in prepričujeta, da mora vsak človek storiti največ, kar zmore, da vsi skupaj preprečimo pretečo katastrofo. Toda njune besede so prazno govoričenje, saj jih ne podpirata z dejanji. Na igre Invictus v Nemčijo in pozneje na kratke romantične počitnice v dvoje na Portugalsko sta vojvoda in vojvodinja Susseška namreč potovala z letali. Seštevek njunih potovanj je 18 tisoč letalskih milj (29 tisoč kilometrov). In to v samo 14 dneh. Nič čudnega, da se je nanju usul plaz kritik.

Princ Harry je najprej odpotoval iz Kalifornije v London, kjer je bil govornik na podelitvi nagrad WellChild. Hkrati se je tudi poklonil spominu svoje stare matere kraljice Elizabete na prvo obletnico njene smrti (8. september). Iz Londona je poletel v Düsseldorf (vse skupaj že 6000 letalskih milj). Za Harryjem je v Düsseldorf odpotovala tudi Meghan. Skupaj sta navijala za športnike od 12. do 16. septembra. Potem pa sta nenapovedano in anonimno odpotovala na Portugalsko, kjer živi Harryjeva sestrična princesa Eugenie z otrokoma in možem.

Iz Alenteja, kjer sta uživala sama, brez otrok, sta se prek Londona vrnila v Kalifornijo, tam pa sta se 22. septembra v Santa Barbari udeležila prireditve, ki jo je vodil njun prijatelj, filmski zvezdnik Kevin Costner. Toliko poletov v tako kratkem času? Se zgodi, če ima človek denar in ga vabijo na vse konce in kraje. A Harry in Meghan sta očitno pozabila, da sta se leta 2021 v imenu svojega sklada Archewell javno zaobljubila, da bosta do leta 2030 postala ogljično nevtralna. Očitno pa so obljube eno, dejanja pa drugo. Harry in Meghan zdaj veselo letita po svetu, če ju le kdo povabi, za izboljšanje podnebnih razmer pa naj poskrbijo drugi, bolj »navadni« ljudje.