Kraljevske

Napredovanje ali odvzem odgovornosti?

K.K.
15. 4. 2023, 10.00
Deli članek:

Princ Joachim mora v Washington

Profimedia
Na diplomatskem parketu v Washingtonu bosta danski princ Joachim in princesa Marie zagotovo blestela. To, da je nova Joachimova služba manj zahtevna kot dosedanja, pa je problem, ki ga vpleteni uspešno pometajo pod preprogo.

Danski princ Joachim je končal svoje službovanje na obrambnem ministrstvu v Parizu. In kje ga čaka nova služba? Z danskega dvora so pred nedavnim sporočili spodbudno novico, da odhaja princ v Združene države Amerike, kjer bo s 1. septembrom začel delati na nizozemskem veleposlaništvu. Vendar je nova služba v Washingtonu vse prej kot napredovanje, kot je bilo sprva slišati. V Parizu je bil danski princ (ki odlično obvlada francoščino, saj je bil njegov oče princ Henrik Francoz) vpliven človek. Zastopal je danske interese v evropskem obrambnem sistemu, pri tem mu je bilo v pomoč tudi znanje, ki ga je pridobil s študijem na vojaški akademiji.

V Washingtonu pa bo imel princ povsem drugačne naloge. Povezoval bo danska podjetja, ki bodo želela sodelovati z ameriško obrambno industrijo, in jim utiral pot do sklepanja poslov. Njegova odgovornost se bo zmanjšala, njegov vpliv bo znatno manjši kot v Parizu. Kljub temu princ Joachim zatrjuje, da z veseljem odhaja v Washington. Veseli se delovanja na diplomatskem parketu, v družbi visokih ameriških uradnikov in diplomatov pa bo zagotovo blestela tudi njegova svetovljanska žena, princesa Marie.

Profimedia
Se družina princa Joachima odpravlja na obetavno novo službeno mesto ali pa je Washington za ambicioznega sina danske kraljice pravzaprav izgnanstvo?

Kaj o selitvi čez Atlantik pravijo Joachimovi otroci? Starejša sinova iz prvega zakona Nikolai in Felix nameravata ostati na Danskem oziroma v Franciji, kjer si je Nikolai že ustvaril kariero manekena visoke mode. Mlajša Joachimova otroka Henrik in Athina pa sta še premlada, da bi lahko imela pri družinskih selitvah kako besedo. Sploh pa če je novo službo sinu določila Joachimova mati, kraljica Margrethe, ugovarjanje ni mogoče. Slišati je le, da si Joachim srčno želi, da bi se lahko še kdaj vrnil na Dansko in tam z družino užival zlata upokojenska leta.