Kraljevske

Velike težave z zdravjem

K.K.
23. 2. 2023, 16.00
Deli članek:

Danska kraljica Margrethe gre na zahtevno operacijo, v času njenega okrevanja pa bo nadomeščal njen prvorojenec, prestolonaslednik princ Frederik..

Profimedia
Kralajica Margrethe je na sprejemih jže nekaj časa težko stala na mestu, zato si je dala prinesti stol in je goste sprejemala sede.

Zahtevna operacija hrbtenice čaka dansko kraljico Margrethe, ki je morala s stisnjenimi zobmi priznati, da je bolezen močnejša od njene neomajne, pokončne drže, s katero je med podaniki vzbujala spoštovanje ves čas svoje več kot 50-letne vladavine. Težave z zdravjem so se v zadnjih nekaj mesecih stopnjevale. Margrethe je sicer načrtovala svoj tradicionalni zimski oddih na Norveškem. Z mlajšim sinom Joachimom se je že dogovorila, da jo bo nadomeščal med njeno odsotnostjo, kajti tudi njen zakoniti naslednik, prestolonaslednik princ Frederik, je v tem času načrtoval počitnice s svojo družino.

Profimedia
Princ Frederik, prestolonaslednik in bodoči danski kralj, bo med okrevanjem kraljice Margrethe opravljal vse njene naloge.

Kraljica bo zdaj namesto na zimsko letovanje odšla na kliniko, po kirurškem posegu pa na dolgo in zahtevno rehabilitacijo. Podaniki pa tudi člani kraljeve družine, ki so vajeni, da je Margrethe kos vsemu, kar ne morejo doumeti, da so težave, ki jih je kraljica dolgo prikrivala, tako resne. Iz palače so sporočili, da so za nedoločen čas odpovedani vsi vnaprej dogovorjeni kraljičini javni nastopi. Razvedelo pa se je tudi, da Margrethe že nekaj časa trpi zaradi bolečin v hrbtu. Včasih je tako hudo, da na sprejemu ne more stati, temveč zaprosi za stol, da lahko sede pozdravlja navzoče. Tudi pri hoji se je že dolgo opirala na palico – za vsak primer in za boljše ravnotežje. Zdaj, ko kaže, da bo odsotna dlje časa, je vskočil njen naslednik in dedič danskega prestola, princ Frederik. Kraljevina bo tako v zanesljivih rokah prestolonaslednika, ki obvlada svoje naloge (princu Joachimu manjka praksa, tudi njegova pooblastila so manjša), družina princa Frederika pa se bo morala sprijazniti, da si bodo lahko zimske počitnice privoščili pozneje, ko bo kraljica Margrethe spet na nogah.