Kraljevske

Ogenj brez kneza Alberta

K.K.
22. 2. 2023, 16.00
Deli članek:

Monaška kneginja Charlene je prevzela glavno vlogo ob prazniku svete Devote. Namesto soproga sta ji ob kresu delala družbo njena otroka.

Profimedia
Tradicionalni zažig lesenega čolna je dogodek, ki se začne, ko pade večer. Kneginja Charlene je prišla na trg skupaj s svojima dvojčkoma in nečakinjo Camille.

Letos je praznik svete Devote, zaščitnice kneževine Monako, potekal brez navzočnosti kneza Alberta. Vladar, ki je doslej vsako leto z baklo podžgal kres, na katerem je simbolično zgorel leseni čoln, se je moral tokrat opravičiti: ponovno, že tretjič, je namreč zbolel za covidom-19. A zadrege k sreči ni bilo. Njegovo nalogo je v celoti prevzela kneginja Charlene. V imenu knežje družine se je sama udeležila slovesne spominske maše v katedrali, zvečer pa je v družbi nečakinje Camille ter svojih dvojčkov Jacquesa in Gabrielle nastopila na trgu, kjer je bilo vse pripravljeno za tradicionalni kres. Svojo vlogo je odigrala brezhibno: bila je ljubeča in zaščitniška mati, ki je mirila dvojčka – velika množica ljudi in veličastni ogenj sta ju, kot vedno doslej, prestrašila. Bila pa je tudi dostojanstvena kneginja s polnimi pooblastili, ki je poskrbela za ohranjanje tradicije. Na praznik svete Devote se Monako spominja krščanske mučenice, ki jo je morje v čolnu brez vesel naplavilo na obrežje Monaka. Umrla je, na njenem grobu so ljudje postavili najprej cerkev, okoli cerkve pa Monako, kot ga poznamo danes.