Domače

Priprave na veliko noč

Tjaša Platovšek
30. 3. 2024, 07.01
Deli članek:

Ustvarjalna vplivnica Mateja Hojnik je z nami delila nekaj idej, kako ta praznik narediti še lepši in predvsem ustvarjalnejši.

osebni arhiv
"Romantična nota in nežne pomladne barve bodo tudi letos rdeča nit," pravi Mateja Hojnik.

Mateja Hojnik je tista ustvarjalna duša, ki na družbenih omrežjih deli svoje ideje pod imenom Ljubki dom. In Mateja je z mislimi že pri prihajajoči veliki noči. »Glede na to, da je velika noč letos malo prej, sem bila v nizkem startu že ob koncu februarja. (smeh) Nekateri so bili sicer malo presenečeni nad tem, kako sem zgodnja, a če lahko pred božičem že dva meseca prej stoji smrečica, potem lahko tudi jaz obesim jajčka na vejice en mesec prej. Prej začneš, dlje uživaš v tem, kar si ustvaril,« razmišlja Mateja. Doma ima tako kup škatel in zabojev, v katerih skrbno zbira, dopolnjuje in hrani svoja okrasja za različne priložnosti. »Tega se je z leti nabralo kar veliko. Prav zato zadnje čase kupujem premišljeno, tisto, kar mi je res všeč in za kar vem, da mi bo všeč tudi ob naslednjih praznikih, veliko pa tako ali tako naredim sama. In potem so tu tudi stvari, ki ne ostanejo, kot recimo razne vejice, ki gredo stran po praznikih, pobarvana in poslikana jajčka, ki jih bomo pojedli … Drugače pa se med velikonočno dekoracijo najdejo tudi venčki pa ročno šivani zajčki, ki so vsako leto prava uspešnica, predvsem pa veliko različnih jajčk – keramičnih, lesenih pa iz stiropora. Res vse mogoče,« pravi.

In kakšne so letošnje smernice okraševanja, ki nam jih priporoča? Mateja pravi, naj damo domišljiji prosto pot. »Sama se ne držim nekih posebnih smernic ali mode. Pri meni je glede sloga vedno podobno, le v različnih kombinacijah: rožice, cvetlični vzorčki, romantičen motiv, nežne spomladanske barve. To je vsako leto enako in tako mi je tudi najbolj všeč. Stvar, ki se res vedno ponavlja, pa je okrasitev jajčk s servietno tehniko, zato že maja iščem lepe cvetlične servietke za naslednje leto,« se nasmeji sogovornica.

Ob vsem tem pa se naše zadnje vprašanje ponuja kar samo po sebi: ima Mateja ob tovrstnih praznikih sicer več dela z okraševanjem ali s pripravo hrane? »Taki prazniki so zame najpomembnejši in takrat imam tudi največ navdiha in volje za ustvarjanje. To so moji meseci, ko sem najbolj kreativna. Odgovor je torej vsekakor dekoracija. (smeh) Najprej mora biti urejen popoln šopek na mizi pa zajčki in jajčka, šele nato se ukvarjam s peko in pripravo hrane. Če je miza do potankosti urejena, potem tudi bolj uživam v hrani.«