Balkan

Združila moči v novi skladbi

S.D.
21. 10. 2023, 10.00
Deli članek:

Kaj se zgodi, ko moči združijo režiser Dragan Bjelogrlić ter pevca Magnifico in Konstrakta? Uspešnica, kaj pa drugega. Če ne verjamete, počakajte do slovenskega LiFFa.

Osebni arhiv
Magnifico in Konstrakta sta združila moči v novi skladbi Put.

Kako zelo pomembna je glasba v filmu, z vsako novo stvaritvijo dokazuje srbski režiser Dragan Bjelogrlić, ki ničesar ne prepusti naključju. V filmu Varuhi formule tokrat v zaključnih kadrih zazveni skladba Put, pri kateri sta se kreativno povezala srbska pevka Konstrakta in Magnifico. Posebnost skladbe je v njenem nastanku, saj sta jo glasbenika ustvarila naknadno, ko je bila že montaža filma skoraj pri koncu in sta jo tako rekoč ustvarjala po režiserjevem slikovnem navdihu. Da lahko pesem zadiha tudi kot samostojni singel, pa sta se morala Konstrakta in Magnifico še enkrat srečati v živo, in sicer v studiu v Tivoliju. »V resnici ne vem, ali sem kdaj z nekom sodeloval na tak način, da sta bili združeni dve avtorski produkciji na en mah, v studiu, kjer se skupaj odločamo, kako bomo naredili skladbo do konca. V našem primeru je bilo to zelo prijetno,« je povedal Magnifico. Dragan Bjelogrlić in Magnifico, ki sta nazadnje sodelovala pri seriji Sence nad Balkanom, imata prav poseben odnos. »To je zdaj šlo tako daleč, da sem včasih ljubosumen, če me ne angažira. Čeprav si po svoje želim tudi, da me mogoče ne bi, ker je to zame še kar naporno. Ampak k sreči me preostali režiserji in produkcije niti ne angažirajo tako pogosto,« se je pošalil Magnifico, ki se je pred dnevi vrnil iz Somborja, kjer sta z bratom Aleksandrom Pešutom ustvarila glasbo za gledališko predstavo Radovan III.

Skladba Put, kjer je za produkcijo pesmi poskrbel Aleksander Pešut - Schatz!, ustvarjalno noto pa sta dodala še Jovan Antić in Milovan Bošković (MC) iz Konstraktine zasedbe Zemlja gruva, bo kmalu zaživela tudi v videospotu in kot samostojni singel. Film Varuhi formule je premiero doživel na 76. mednarodnem filmskem festivalu v Locarnu v Švici, predvajan je bil tudi na Sarajevskem filmskem festivalu, slovenska premiera pa bo na ljubljanskem festivalu LIFFe.