Nasveti

Razkošje v rožnati

Metka McCully Žigon
27. 5. 2024, 06.00
Posodobljeno: 27. 5. 2024, 09.30
Deli članek:

Potonike so vedno videti dramatično in čudovito, pa naj bodo enojne ali s polnimi cvetovi. Ti so pri vseh vrstah potonik razkošni, veliki, zato ni čudno, da so potonike simbol bogastva in blagostanja. Na Kitajskem jih imenujejo šo jo, kar v prevodu pomeni najlepše.

Mateja J. Potočnik
Takšen šopek bo lepo kralje- val na sredini večje jedilne mize ali pa na kredenci.

Tekst in šopek: Metka McCully Žigon
Foto: Mateja J. Potočnik

Videz, vaza: prekrasne roza potonike so srce tega šopka. Družbo jim delajo cvetovi okrasne češnje v enakem roza odtenku. Za zelenje sem uporabila liste in še zadnje cvetove divjih zelenih telohov. Celoto zaključijo dišeči, vijoličnoroza cvetovi majnic.

Takšen šopek bo lepo kraljeval na sredini večje jedilne mize ali pa na kredenci. Zanj potrebujemo dovolj prostora. Kdor ga nima, naj uporabi le en cvet potonike in nekaj zelenih listov.

Mateja J. Potočnik
uporabljene rastline: vrtna potonika, zeleni teloh, majnice in okrasna češnj

Uporabljene rastline:

1. Vrtna potonika (Paeonia lactiflora 'Sarah Bernhardt' ) – tale lepotica spada med vrtne ali navadne potonike. To so trajnice, ki so v vsej Sloveniji prezimno trdne. So zelo trpežne rastline. Potrebujejo sončno, rahlo polsenčno lego in odcedna, bogata tla. Cvetovi potonik tudi nežno in zelo lepo dišijo. Čebele jih imajo rade, srnjad pa ne. Za šopke lahko uporabimo tudi liste potonik. Ti so lepi, bleščeče zeleni, veliki, zanimivo narezani in v vazi zdržijo zelo dolgo, tudi 14 dni.

2. Zeleni teloh (Heleborus sp.) – v šopku sem ga uporabila kot zelenje. Namesto listov teloha bi lahko uporabili lepe liste potonik ali host.

3. Majnice (Syringa vulgaris) – so zelo lepo dišeč večji grm. Cvetovi običajnih majnic so lepe rožnatovijolične barve. Obstajajo številne novovzgojene sorte in vrste: bele, temneje vijolične, take s polnimi cvetovi ter najnovejše – mini sorte, ki so primerne za vse manjše vrtove. Vse dišijo in vse so zelo trpežne. V vazi se njihovi cvetovi dobro obnesejo. Zdržijo od pet do šest dni. Najbolje je, da vse liste takoj odstranimo, ker hitro ovenijo.

4. Okrasna češnja (Prunus serrulata 'Kanzan') – okrasno drevo s čudovitimi, polnimi roza cvetovi. Včasih je bila zelo priljubljena na okrasnih vrtovih in tudi kot drevoredno drevo v javnih zasaditvah. Manj poznano je, da lahko njene cvetoče vejice uporabimo tudi kot rezano cvetje v šopkih. Cvetočo vejico za v vazo odrežemo, ko je četrtina cvetov odprtih, preostali pa so  še v popkih. Takoj odstranimo spodnje liste, pustimo le cvetove, popke in nekaj zgornjih listov. V vazi zdrži pet dni.

Nasvet

Da bodo potonike kar najdlje zdržale v vazi in nas čim dlje razveseljevale, jih režemo, ko so popki še zaprti. Brez skrbi, že čez noč se bodo razprli. S prsti popek na rahlo stisnemo, če je malce mehek, kot so recimo sladkorne penice, je najprimernejši za rezanje in bo najdlje zdržal. Če je popek čvrst, trd, raje počakamo še kakšen dan, ker se ne bo odprl in bo kmalu ovenel. Razprti cvetovi pa zdržijo le dan ali dva in se prehitro osujejo.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!