Zgodbe

35. kipec že čaka na Slovenko leta: Tudi letos ga je ustvarila Ljubica Ratkajec Kočica

LARA JELEN
20. 2. 2024, 09.00
Deli članek:

To je torej že 35. kipec za Slovenko leta, podoben tistim iz prejšnjih let, a hkrati edinstven, poseben in veličasten. Ljubica Ratkajec Kočica, ta naša (ja, zdaj jo imamo že čisto za svojo) umetnica, slikarka in kiparka, nas vedno znova navduši. Simbolika, ki jo je tudi letos vtkala v kipec z najvišjo mero elegance in dovršenosti, bo prav kmalu krasila domačo poličko ženske, ki je po vašem mnenju najbolj zaznamovala leto 2023 in ga s svojim delovanjem tudi obogatila.

revija Jana
Kipec Slovenka leta

Slovesna razglasitev bo tudi tokrat v ljubljanskem Cankarjevem domu, in sicer v soboto, 24. februarja. Kot že prejšnji dve leti jo pripravlja ekipa pod režiserko taktirko prekaljenega Igorja Bračiča. Zabavno in lepo bo, podrobnosti pa izveste v Jani, ki bo izšla 27. februarja.

Ljubica vedno znova dokazuje, da je neusahljiv vir umetniškega izražanja. »Moram,« je preprost njen odziv na naše opažanje, brez ustvarjanja v svojem svetlem pritličnem ateljeju v Rogaški Slatini si pač ne predstavlja življenja. To je ona in kanček sebe vdahne v vsako sliko, kipec in skulpturo, ki jih ustvari. Sploh slednjih je v zadnjem času izdelala veliko, izvemo. Kipec za Slovenko leta pa je poseben projekt, ki mu vedno nameni veliko časa, nastaja namreč več tednov in vanj vtke svoje najlepše želje in upanje, da se ga bo razveselila tudi nova Slovenka leta.

Le kako se ga ne bi, saj je Ljubičin kipec postal simbol vsega dobrega. Močnih in pokončnih žensk, ki spreminjajo svet na bolje – ali ga vsaj potiskajo v pravo smer. Če ga slučajno še nikoli niste uzrli in je letošnji prvi, ki je predramil vaše oči, vam z veseljem prišepnemo, po čem so kipci za Slovenko leta prepoznavni: prav vsak od njih je ženska, ki nosi na glavi pečo, eno najstarejših pokrival na Slovenskem, ki je del naše narodne noše. Ljubica nas vedno znova spomni, da ne smemo pozabiti na svoje korenine in da moramo biti ponosni nanje. Zlata jabolka in lipove liste je letos pospravila kar v košarico, to pa postavila kipcu na glavo in ga poslala v svet, da povsod raztrosi izobilje in vero, da se je vredno zavzeti za lep in boljši jutri. Vsakdo lahko prispeva zanj. Slovenka leta sem lahko vsak dan jaz, Slovenka leta ste lahko tudi vi, Slovenka leta 2023 po vašem izboru pa je ... To izveste prav kmalu.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!