Zgodbe

Janina preobrazba: Novi smisel življenja je pomoč drugim

Andreja Comino
14. 1. 2024, 08.00
Deli članek:

»Za preobrazbo sem se odločila, ker sem zelo rada lepo oblečena in urejena, a mi to zadnje čase uspe bolj poredko. Zadnja leta veliko časa posvečam svojemu zdravju. Vsak, ki je preživel kakršno koli obliko nasilja, ima posledice. Spomin se zapiše v telo, in tudi ko se sami ne spominjamo preteklosti, telo ve. Vsak travmatičen dogodek pusti veliko posledic. Pri meni se že več let kaže kot močne bolečine, ki se selijo po telesu. Zaradi tega sem velikokrat neprespana, utrujena in brez energije. Vaše povabilo na lepšanje pa mi je prineslo veliko veselja,« je povedala 51-letna Alenka Keber iz Kranja.

Mateja J. Potočnik
Alenka Keber

Ličenje: Manca Maselj

Stilistka: Brigita Potočki /MJZ Fashion

Kozmetika: Christian Dior

Lasna kozmetika: LITERAM Care line

Pričeska: Literamova terapevtka Nataša Učakar za LITERAM INSTITUTE Salon Piskar, Miševa 1, Domžale

Obleka: Half Price Ljubljana

Alenka se je rodila na Dolenjskem, v Novem mestu. »Nekoč bom živela v svoji hiši, ki bo obdana z velikim vrtom in sadovnjakom, nekje na obrobju vasi. Nabirala bom zelišča, delala marmelade in sokove. Samooskrbna bom. V bližini bosta gozd in voda. Zdaj je moj dom tam, kjer se počutim dobro,« je povedala in dodala, da se ji zdi najpomembneje, da zjutraj vidi sončni vzhod in gre spat s čisto vestjo, z dobrim občutkom, ne glede na to, kaj se je dogajalo čez dan. Ko nekaj dni zapored tega ne opazi, ve, da ni v redu. Njen cilj je živeti za vsak dan in da je vsak dober.

Simpatična 51-letnica zelo rada fotografira. Že iz otroštva je njena strast kuhanje. Pa ustvarjanje. »Kadar delam punčke, se preselim v popolnoma drug svet. Zdaj sem dala šivanje malo na stran, ker se mi je šivalni stroj, ki sem ga dobila kot najstnica, pokvaril. Zelo sem uživala tudi v orientalskem plesu, še posebno v redkih trenutkih na odru, kadar smo nastopale. Vedno me v dobro voljo spravijo moje živalce. Najsrečnejša sem v naravi, lahko je to le sprehod po gozdu, opazovanje sončnega zahoda ob reki ali vzpenjanje v hrib. V naravi imam številne samogovore in velikokrat pridem domov z novo idejo, rešitvijo težave,« je razložila diplomirana ekonomistka, ki je dejavna na področju ozaveščanja o posledicah nasilja, predvsem spolnega. Sodelovala je pri knjigi Sama si si kriva, dokumentarnem filmu Krik, v številnih intervjujih, okroglih mizah in bila prisotna v pogovorih. Ves čas se izobražuje in napreduje. Trenutno je na usposabljanju za prostovoljko na SOS telefonu za ženske in otroke, žrtve nasilja.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 2., 9. januar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!