Zgodbe

Napovedi futurologov: Pokukajmo za obzorje

Jelka Sežun
4. 1. 2024, 03.00
Posodobljeno: 4. 1. 2024, 11.50
Deli članek:

Novo koledarsko leto je čas za napovedi vseh vrst – za velike, največje, najobširnejše horoskope, pa za napovedi najrazličnejših jasnovidcev. In smo rekli, pa poglejmo še, kaj za leto 2024 pravijo futurologi. Ki ne rišejo zvezdnih kart in ne gledajo ne v kavno goščo ne v kristalno kroglo, napovedovanja prihodnosti se lotevajo malce bolj … prizemljeno.

Shutterstock
Kaj pravijo opazovalci obzorja?

Futurologi se pri svojih napovedih opirajo na dognanja znanosti in podrobne analize gibanj, to so največkrat znanstveniki, analitiki, misleci, interdisciplinarni svetovalci včasih tudi pisci. Ko so ustvarjali H.G. Wells, Aldous Huxley ali Jules Verne, izraza sploh še ni bilo, a danes bi verjetno obveljali za futurologe. Ali pa bi jih morda opisovali s kakšnim podobnim izrazom: futuristi, prospektivisti ali – moj osebni favorit – opazovalci obzorja. Prav to namreč futurologi počnejo – na podlagi tega, kar se dogaja v različnih vejah znanosti, skušajo napovedati, kaj je pod obzorjem. Pri tem upoštevajo to, kar v angleščini opišejo s »tremi P in enim W«: possible, probable in preferable, možne, verjetne in najbolj zaželene prihodnosti, zraven pa še wildcards, jokerje, torej malo verjetne, a pomembne dogodke.

In smo jih poprosili, dragi opazovalci obzorij, namignite nam, kaj se bo nad naš horizont dvignilo prav v letu, ki prihaja. In so, vendar se morate zavedati, da so to zgolj napovedi, namigi, na kaj morate biti pozorni, in ne trdne obljube. Naš nabor napovedi zaradi pomanjkanja prostora še zdaleč ne more biti popoln.

GENERACIJE

Evropskih starostnikov bo več kot mladostnikov: letos naj bi v Evropi število ljudi, starih nad 65 let, preseglo število mladih pod 15 let, napoveduje Svetovna zdravstvena organizacija. Zato je treba čim bolj promovirati zdrav način življenja, pravilno prehrano in veliko gibanja, da bo med boleznijo in staranjem vse manjkrat enačaj. Zdrav starostnik je pa seveda tudi cenejši za državo.

Poklici, ki ostajajo: robotizacija bo v izumrtje porinila veliko poklicev – ni čudno, da pojav nekateri imenujejo robokalipsa – a nekateri poklici bodo ostali. Če imate otroka, ki si mora kmalu izbrati življenjsko pot, ga skušajte nežno poriniti v katerega od poklicev, ki jim (še) ne grozi izumrtje. Poklici z osebno odgovornostjo: zelo regulirani poklici, pri katerih je velika osebna odgovornost, še vedno ostajajo, to so na primer zdravniki, policisti, sodniki … Poklici, odvisni od medčloveških razmerij: športni in osebni trenerji, vodstveni delavci. Negovalni poklici: za bolne, otroke in starejše bodo še vsaj nekaj desetletij skrbeli ljudje, kajti pri teh skupinah negovanih so potrebe po toplem človeškem stiku največje. Kreativni poklici: že res, da znajo roboti že zdaj skladati in slikati, a ljudje si bodo še naprej želeli umetnost, ki jo ustvarjajo soljudje in ne roboti. Graditelji in popravljavci: ostala bo tudi potreba po ljudeh, ki gradijo novo (inženirji, znanstveniki) ali popravljajo staro (vodovodarji, električarji). Vse to pa ne pomeni, da vsem naštetim pri nekaterih nalogah ne bodo pomagali roboti.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,   št. 1., 3. januar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!