Zgodbe

Legenda o božični zvezdi

Miša Pušenjak
15. 12. 2023, 05.00
Deli članek:

Legenda o tej rastlini, ki je v naravi navaden, celo tečen plevel, mi je tako všeč, da jo skoraj vsako leto opišem. Božična zvezda, ki izvira iz Mehike, kjer raste kot divje grmovje na robovih gozdov, s sabo prinaša ganljivo zgodbo.

Shutterstock
Božične zvezde so danes lahko zelo različne.

Ker je zelo skromna rastlina, tudi njeni cvetovi v naravi seveda še zdaleč ne dosegajo velikosti cvetov oziroma obarvanih vršičkov rastlin, kakršne nam danes ponujajo cvetličarji. V tropskih krajih bi težko tekmovali za opraševalce z vsemi prekrasnimi, barvitimi in velikimi cvetovi drugega tropskega rastja. Zato cvetijo v najkrajšem dnevu – tam bi temu težko rekli zima – ko druge rastline počivajo.

Mala Pepita ni imela denarja za darilo

V Mehiki je bila navada, da so v času božičnih praznikov obiskovali jaslice v cerkvah in prinesli malemu, komaj rojenemu detetu darila. Mala Pepita, revna mehiška deklica, pa ni imela denarja, da bi detetu kaj kupila, zato je na poti v cerkev jokala. Sestrična jo je spomnila na osnovno pravilo krščanstva, da je vsako darilo, poklonjeno iz srca, najlepše darilo. In tako je nabrala vejice grmovja, ki je raslo ob cesti. Na njeno presenečenje in presenečenje številnih, ki so prihajali obiskovat jaslice, je skromen šopek zažarel v prelepih rdečih barvah. Ta legenda me še vedno gane, saj nam pove, da ni pomembno, koliko denarja damo za darilo, temveč s kakšnim srcem ga podarimo.

Resnična zgodba te rastline je veliko bolj zapletena

Mehičani so ob božiču okraševali svoja bivališča s to rastlino, kar je opazil Joel Roberts Poinsett, mož številnih talentov, takrat pa poslanik ZDA v Mehiki. Poslal jo je v ZDA, tudi sam jo je prideloval v rastlinjakih in njene vejice z obarvanimi vršički podarjal prijateljem v času praznikov. A sam ni uspel doseči, da bi se ta rastlina priljubila množicam. Jo je pa opazil vrtnar Robert Buist, bila mu je zelo všeč in jo je začel razmnoževati. On ji je dal tudi botanično ime Euphorbiapulcherrima. Potem se je dokaj hitro razširila po ZDA, od tam pa nekaj kasneje še tudi v Evropo. V ZDA je tako priljubljena, da ima od leta 2002 svoj dan, to je 12. december. Takrat je navada, da se rastline podarjajo med prijatelji.

Še malo botanike

Po botaničnem imenu (Euphorbia) vemo, da sodi v družino mlečkov. To nam pove tudi beli sok, ki se pojavi, če po nesreči odlomimo vejico. Kljub mnenju mnogih pa ta bela tekočina ni strupena. Nevarna je le za tiste, ki imajo zelo občutljivo kožo in jim lahko povzroči alergijske izpuščaje.

Kot je bilo že napisano, velike rdeče (danes seveda so tudi drugih barv) zvezde na vrhu vejic niso cvetovi. Ker so rastline v naravi iskale opraševalce, so se razmnoževale samo tiste, katerih cvetove so slednji našli. Božične zvezde so tako razvile prilagoditev, v času cvetenja so se zgornji listi obarvali rdeče in nekako predstavljali cvetove. Ti sicer obstajajo, a so zelo majhni, nevidni, bledo bele barve z rahlo rumeno sredico. So tudi brez vonja. Prepoznali jih boste kot bunkice sredi obarvanih zgornjih listov. Z žlahtnjenem, natančnim delom genetikov, so razvili zelo velike liste z različnimi barvami in listnimi robovi, ki nas očarajo na trgovskih policah. Še vedno pa verjetno praznike najlepše predstavljajo prav rdeči.

Nasveti za dober nakup in uspešno nego

Ker božična zvezda v naravi cveti v najkrajšem dnevu, takoj po cvetenju odvrže liste in tudi sama počiva. Zato pri nabavi rastlin vendarle preverite sredico med temi listi. Če so med njimi še zaprte bunkice, bodo te rastline dolgo lepe. Če pa so bunkice že odprte, bodo listi hitro začeli odpadati.

V nasprotju z mnenjem mnogih ne mara mokre zemlje. Več zvezd utopimo, kakor presušimo. A vendarle, v naravi, kjer živi, je visoka zračna vlaga, zato ima v naših ogrevanih stanovanjih težave s presuhim zrakom.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 50, 12. december, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!