Zgodbe

Burni odziv po umoru Giulie Cecchettin: Umreti je morala, ker je presegla fanta

S. M.
8. 12. 2023, 06.30
Deli članek:

Femicid – to je beseda, ki je v italijanski resničnosti postala povsem običajna in v prevodu pomeni umori žensk. V medijih in pogovorih jo uporabljajo tako rekoč vsak dan od severa do juga države. V Italiji vsako leto okoli štirideset žensk umre pod rokami svojih nasilnih trenutnih ali bivših partnerjev. Noben ukrep proti tej obliki nasilja ni učinkovit. Bo to spremenila smrt mlade Giulie iz okolice Padove?

Profimedia
Giulia je bila nasmejano in uspešno dekle, ki je bila moderna, a tradicionalna hkrati, z veliko empatije in sočutja, se spominja njena babica.

Podrobnosti o dogajanju pred umorom Giulie Cecchettin, ki ga je priznal njen bivši fant Filippo Turetta, bodo še nekaj časa zaposlovale policijske preiskovalce in odvetnike obeh družin. Veliko vprašanj, ki si jih zastavlja javnost, ostaja brez odgovora. Zakaj se je mlad fant iz urejene družine, ki mu na videz nikoli ni nič manjkalo, spremenil v narcističnega bolnika in morilca? Zakaj nihče ni opazil znakov, kam lahko pripelje obsesivno ljubosumje? Zakaj nekdo postane morilec svojega dekleta pri enaindvajsetih letih, ko ni začel še niti dobro živeti? Bi lahko kdo to preprečil? In zakaj se je javnost tako burno odzvala prav na izginotje mladega para, če pa se v Italiji tako rekoč vsak dan zgodi nov primer moškega nasilja nad ženskami, največkrat s smrtnim izidom?

Fant in dekle iz »normalnih« družin

Bila sta na videz povsem običajna študenta; veliko sta se družila, potovala in imela prijatelje. Živela sta v urejenem okolju, v družinah brez materialnih problemov ter z dovolj pozornosti in topline. Študirala sta v Padovi, ona je bila le nekaj dni pred zagovorom diplome, on pa glede izpitov nekoliko v zaostanku. Njej je pred dobrim letom umrla mama, živela je z očetom, sestro in mladoletnim bratcem. Nihče ni pomislil na tragedijo, čeprav so poznali fantove težave z ljubosumjem. Par je bil skupaj manj kot leto dni, razšla sta se zaradi fantove posesivnosti. Ko sta se usodnega večera srečala še za en pogovor, ga je njena zavrnitev pognala v zločinski obračun.

Profimedia
Fant, ki ni prenesel, da ga dekle želi zapustiti zaradi njegovega obsesivnega obnašanja, je zdaj v zaporu.

Osamljeni mladostniki

Morilec bo decembra dopolnil šele 22 let. Strokovnjaki vseh vrst zdaj v pogovornih oddajah ugotavljajo, kje iskati vzrok za takšno dejanje. Današnja mladina je osamljena, kljub temu da ima ves čas v roki telefon in je na videz obdana s prijatelji. A resničnega stika nimajo. V objavljenem posnetku je Giulia po telefonu razlagala prijateljici, kakšne težave ima njen fant. A priložnosti, da bi o tem govorila na štiri oči, ni imela. Nihče ji ni zares pomagal, prijateljice so ji svoje mnenje povedale v obliki sporočil.

So krive matere?

Ena od znanih pravnic in nekdanjih sodnic za mladostnike je dvignila veliko prahu z izjavo, da so za vsakega problematičnega mladostnika krive matere. Govorila je o svoji dolgoletni praksi. To so matere, ki razvajajo svoje sinove, ki jim vedno odpuščajo, ki obsedenost z dekletom zamenjajo za ljubezen. Italijanske matere po njenem z vzgojo prenašajo napačne arhetipe na svoje sinove in poskrbijo, da postanejo »klasičen italijanski moški« v najbolj negativnem pomenu. Ta nekega dne postane grob do žensk, takrat pa je do umora morda le korak. Tudi ugleden psihiater je opozoril, da na podobne primere vedno gledamo poenostavljeno, kot da se zgodi samomor zaradi slabe ocene ali umor zaradi napačno izgovorjenega stavka. Težave so vedno trajnejše. Znake pa žal okolica podcenjuje ali prezre. Debate vseh vrst pretresajo sodobni moški narcizem, vpliv medijev na posameznika, ki se težko znajde med vzorci, čustveno nezrelost kot značilnost mladih generacij brez prave vzgoje in vrednot, kar sproža nizke strasti.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 49, 5. december, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!