Zgodbe

Brinček bo kmalu spet tekel!

Katja Božič
30. 11. 2023, 06.30
Deli članek:

Verjetno si ne predstavljamo stiske invalidsko upokojene gospe, ki je vsak dan gledala trpeti Brina, svojo malo, prisrčno pasjo kepico sreče, zaradi bolečin v poškodovani tački.

Osebni arhiv
Zaradi pomoči dobrih ljudi, bo Brin lahko spet brezskrbno raziskoval svojo okolico.

S svojimi nizkimi dohodki si ni mogla privoščiti stroškov operacije, ki jo je nujno potreboval. Vsak zapravljen dan pa bi njenemu najboljšemu prijateljčku lahko prinesel nove nepopravljive poškodbe. K sreči obstajajo dobri ljudje. V svojem obupu se je obrnila na Društvo za zaščito živali Živalko, kjer dobro poznajo podobne stiske ljudi, ki svojim živalim zaradi visokih stroškov težko omogočijo primerno veterinarsko oskrbo.

Za Brinčkovo operacijo:

Društvo Živalko, Bohoričeva 5a, 1000 Ljubljana

SI56 020100263644317

KODA PLAČILA: CHAR

BIC: LJBASI2X

NAMEN: BRINČEK

Brinček je rešenček, ki je h gospe prišel skupaj s svojo sestrico. Star je dobri dve leti in torej v nagajivem, igrivem obdobju, ko bi želel razposajeno divjati naokoli in raziskovati okolico. Žal pa tega že nekaj časa ni mogel početi, ker je imel hude težave s tačko, ki mu je »padala iz sklepa«. Ko se mu je to zgodilo prvič in se potem nekaj časa ni ponovilo, je gospa upala, da bo vse v redu, a pred kratkim se mu je to pripetilo kar trikrat zaporedoma, kužek nenadoma ni mogel več stopiti na tačko. Veterinar je ugotovil, da Brin nujno potrebuje operacijo, sicer si bo poškodoval tudi vezi in bo potrebna dodatna draga operacija. Lastnica, ki želi ostati anonimna, sicer srčna gospa, predana živalska aktivistka, ki je rešila že na stotine kužkov in muc, si s svojimi dobrimi 300 evri invalidske pokojnine in zgarana od dolgoletnega dela v zdravstveni negi stroškov operacije, to je okoli 800 evrov, ni mogla privoščiti, zato se je, kot že mnogi pred njo, obrnila na društvo Živalko, ali ji lahko pomagajo.

Osebni arhiv
Dr. Roman Savič, ki je operiral Brinčka, pravi, da bo kužek kmalu spet tekal naokoli.

Društvo ureja več skupin na družbenih omrežjih, namenjenih ljubiteljem živali, in vsakodnevno spoznava podobne zgodbe. »Ogromno je starejših osamljenih ljudi z nizkimi dohodki, za katere je žival kot družinski član, njihov sopotnik. Predani so drug drugim. Ko se otroci odselijo ali izgubijo partnerja, so živali dostikrat njihova edina družba. Večkrat se pošalimo, da so pravzaprav antidepresivi – ko se z njimi sprehajaš, srečuješ druge pasjeljubce in si spet gradiš socialno mrežo. V hudih stiskah pa so, sploh tisti socialno šibkejši, če se živalskemu ljubljenčku kaj zgodi, ker nimajo kje vzeti za drago veterinarsko oskrbo. Takim ljudem pomagamo zbrati denar in plačamo račun ter jih tako razbremenimo. Zaradi tega smo ustanovili društvo Živalko, v katerem z akcijami zbiramo denar za take primere, ki jih je na žalost veliko,« nam razložijo. Takoj ko so izvedeli za Brinčkove težave, so začeli zbirati sredstva in se dogovarjati za operacijo na kliniki 300 kosmatih pri ortopedu dr. Romanu Saviču in dr. Iris Selan. Tam so psička urgentno sprejeli in operirali. Čeprav je bil poseg kar zahteven, se je Brinčku že naslednji dan vrnil apetit in je počasi skakal po treh tačkah. »Ne pričakujejo zapletov, vsak dan je bolje in gotovo bo že v kratkem spet lahko preganjal svoje mačje prijateljice,« z nasmehom pove njegova presrečna lastnica, ki pravi, da mu v očeh vidi, da je srečen, ker smo mu pomagali, in je vsem zelo hvaležna. Na kliniki smo se namreč dogovorili, da naše društvo prevzame odgovornost za plačilo računa, ki ga bomo poravnali, ko zberemo ves denar,« pojasnijo na društvu. Ker jim ga še ni uspelo zbrati v celoti, lahko še vedno pomagate z nakazilom. Brinček in njegova lastnica vam bosta od srca hvaležna!

Objavljeno v reviji Jana, št. 48, 28. november, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!