Zgodbe

Strmoglavljeni NLP-ji: Človeštvo česa takega ne pozna

Jure Aleksič
10. 8. 2023, 05.00
Deli članek:

Poseben spektakel so v predstavniškem domu ameriškega kongresa pripravili, ko so konec julija sklicali zaslišanje. Tema? Vesoljci. Točneje: kaj naj bi glede njih svetovni javnosti prikrivala ameriška vlada.

fotomontaža
NLP

Mirno lahko zapišemo, da česa takšnega kongresniki še niso doživeli. Zvezda tega nenavadnega zaslišanja je bil David Grusch – odlikovani vojaški oficir, ki je med 2019 in 2021 sovodil analizo NLP-jev za agencijo pod okriljem ameriškega obrambnega ministrstva. Od Gruscha se je pričakovalo veliko … In zdi se, da na koncu ni razočaral. Kongresnikom je tako tudi pod prisego ponovil trditve, ki jih je z javnostjo že prej delil v nizu odmevnih intervjujev.

Kaj je torej povedal?

Za začetek je še enkrat potrdil svojo osrednjo navedbo, da vodi ameriška vlada skrivni program za pobiranje strmoglavljenih NLP-jev. V sklopu tega programa naj bi se tudi skušalo rekonstruirati najdeno vesoljsko tehnologijo. Grusch je še poročal, da mu je bil kljub vplivnemu položaju onemogočen dostop do omenjenih programov. Dodal je, da ve za »ljudi, ki so jim škodili ali jih poškodovali« med vladnimi prizadevanji, da podatki v zvezi z NLP-ji ne bi prišli v javnost.

Ko so ga kongresniki vprašali, ali ve za koga, ki je bil zaradi tega umorjen, je za hip zastal. In potem zelo previdno odgovoril: »Ljudi, ki vedo za to, sem napotil na ustrezne institucije.« Ko so ga vprašali, ali se boji za lastno življenje, je odvrnil: »Ja, definitivno.«

Povedati je sicer treba, da ni Grusch sam sicer nikoli videl omenjenih vesoljskih plovil. Njegove navedbe temeljijo na obsežnih pogovorih z visokimi uradnimi osebami, ki naj bi jih videle. Ko so ga vprašali, ali so bili v strmoglavljenih NLP-jih najdeni tudi piloti, je odgovoril pritrdilno. Le da je uporabil frazo »biološki ostanki nečloveškega izvora«.

Nekateri komentatorji so se pozneje sicer zmrdovali, da je bil Grusch pod prisego precej bolj zadržan kot v intervjujih. Junija je za NewsNation recimo povedal, da ima ameriška vlada »kot nogometno igrišče« velika od vesoljcev prevzeta plovila. Za francoski Le Parisien pa, da ima vlada v lasti »plovilo v obliki zvonca«, ki naj bi ga vlada Benita Mussolinija leta 1933 našla v severni Italiji.

A previdnosti Gruschu res ne gre zameriti. Kongresnikom je namreč razložil, da mora zelo paziti, saj zaradi njegovega NLP-jevskega žvižgaštva trenutno proti njemu poteka posebna preiskava. Tisti, ki se jim je s svojimi razkritji zameril, naj bi se do njega obnašali precej surovo. Grusch je potrdil, da so mu že škodovali tako na osebni kot na karierni ravni. Je pa večkrat obljubil, da lahko kongresnikom za zaprtimi vrati brez težav navede vsa potrebna imena in lokacije. Na zaprtem zaslišanju namreč ne bi kršil pogodbe o tajnosti, ki jo je moral podpisati pred zaposlitvijo na obrambnem ministrstvu.

Črne kocke v prosojni krogli

Ob isti priložnosti sta bila zaslišana tudi dva ameriška vojaška pilota, Ryan Graves in upokojeni mornariški komandir David Fravor. Slednji je poročal o svojem srečanju z NLP-jem v obliki »bombona tic tac« leta 2004. Graves pa je tudi pod prisego ponovil, da je kot pilot nad Atlantikom nekaj let zapored skoraj vsak dan videval NLP-je. Redno naj bi jih videvali tudi mnogi njegovi znanci – vojaški in komercialni piloti, »katerih življenja so bila odvisna od natančne identifikacije«. Graves trdi, da so bili NLP-ji zaznani »tako rekoč povsod po svetu, kjer ima mornarica svoje operacije«.

Kongresniki so ga vprašali, ali imajo različna videnja NLP-jev kakšne skupne značilnosti. Na to je Graves odgovoril, da so bile največkrat videne »temnosive ali črne kocke znotraj prosojne krogle, s tem da so se kockina oglišča dotikala notranjosti krogle«. Na vprašanje, kako lahko vemo, da ni šlo za ameriška plovila, je Graves odgovoril: »Te objekte smo lahko videli povsem nepremične znotraj hudih hurikanskih vetrov. Potem pa so pospešili na hitrost, višjo od hitrosti zvoka.« Dejstvo je, da take tehnologije človeštvo za zdaj pač še ne pozna. Vsaj ne uradno.

»Lahko nas spremenijo v zoglenele brikete.«

Gotovo se boste strinjali, da smo doslej slišali nekaj noro zanimivih trditev. Olje na ogenj so potem prilili tudi nekateri kongresniki, ki so se očitno z vso slastjo prepustili duhu spektakla. To še posebej velja za sovodji zaslišanja in celotne preiskave, republikanca Tima Burchetta in Anno Paulino Luno. Slednja recimo rada pove, da jo NLP-ji zelo zanimajo, odkar je leta 2018 tudi sama videla enega. »Nesprejemljivo je, da bi Američane še naprej slepili, da se to ne dogaja!« je izjavila v nekem intervjuju.

Kongresnik in sovodja preiskave Burchett pa je bil nasploh bojevit. »Glede tega zaslišanja smo bili deležni presneto veliko ovir!« je povedal za medije. »Veliko ljudi je, ki ne želijo, da bi vse skupaj prišlo na dan. A zadevi bomo prišli do dna. Ne glede na to, kakšna je resnica. Dovolj imamo prikrivanja!« Tudi Burchett je znan po močnih izjavah o pričujoči temi. V zadnjih tednih je recimo izjavil, da ima ameriška vlada »plovila, ki kljubujejo vsem znanim zakonom fizike«. In da imajo ta zmožnost, da nas vse »spremenijo v zoglenele brikete«.

Če tej zagnani republikanski navezi dodamo še Matta Gaetza, vzhajajočo zvezdo s Floride, dobimo nič manj kot incident. Teden dni pred zaslišanjem so Burchett, Luna in Gaetz namreč povzročili veliko zmedo v vojaški bazi na Floridi. In zakaj? Ker so se na lepem kar pojavili na vhodu in zahtevali, da jim pokažejo dokaze o nedavnem NLP-jevskem incidentu v bližini baze. Gaetz je medijem pozneje poročal, da jim najprej niso dovolili vstopa v bazo, nakar naj bi jim vendarle pokazali podobo omenjenega NLP-ja. (Oziroma »neidentificiranega anomaličnega pojava«, kot jim v uradnih krogih pravijo danes.) »Podobe, ki so nam jo pokazali, ne znam pripisati nobenim človeškim zmožnostim – ne zmožnostim Združenih držav ne zmožnostim naših nasprotnikov,« je še povedal Gaetz.

Skrivajo ali ne? Odzivi na zaslišanje so bili v glavnem predvidljivi. Pentagon je Gruscheve navedbe na celi črti zanikal in zatrdil, da omenjeni skrivni programi ne obstajajo. Sloviti skeptik Michael Shermer, izdajatelj revije Skeptic, pa je bil bolj kot nad povedanim presunjen ob dejstvu, da je do zaslišanja sploh prišlo. »Prav neverjetno, da je vse skupaj prišlo tako daleč brez pravih dokazov!« se je pridušal. »In ne da bi se pojavil vsaj kak član znanstvene skupnosti! Še vedno nismo videli niti trohice fizičnih dokazov.« Tretji so se prav veseljaško norčevali iz trditev, da je ameriška vlada sposobna dolgo prikrivati karkoli – kaj šele vesoljce in vesoljska plovila.

Vsi pa le niso bili tako kritični. Mnogi menijo, da ogromno pomeni že zgolj to, da je lahko kongres uradno zabeležil Gruscheve navedbe. Nick Pope, ki je v devetdesetih raziskoval NLP-je za britansko obrambno ministrstvo, pravi, da je šlo za pomemben prvi korak, brez katerega se uradno ne bi moglo zgoditi nič. Zdaj je pravna pot odprta, in zato je neprimerno več možnosti, da se ugotovi, kaj ameriška vlada skriva ali ne skriva.

Še kanček paranoje. Kakorkoli, kongresniki pravijo, da je bilo zaslišanje samo začetek in da bodo stopnjevali prizadevanja, dokler ne bodo dobili odgovorov. Eden od njihovih ciljev je čimprejšnja ustanovitev posebne komisije za to področje. »Če ničesar ne skrivata, potem vlada in Pentagon vsekakor vlagata ogromno moči v to, da bi nam preprečila raziskovanje!« je novinarjem povedal Tim Burchett.

Dejstvo je, da je iz ameriške vojske v zadnjih letih pricurljalo nekaj posnetkov NLP-jev, ki, če so resnični, jemljejo sapo. Morda je to razlog, da se glede vesoljskih obiskov po dolgem premoru zdaj toliko dogaja. Neka druga koalicija republikancev in demokratov je recimo že vložila poseben amandma, ki bi vlado zavezal tako k zbiranju podatkov o NLP-jih kot k njihovemu razkritju. Obeta se tudi posebno poročilo NASE, Burchett pa je za povrh vložil še predlog amandmaja, po katerem bi morali civilni piloti o vseh opaženih NLP-jih poročati naravnost kongresu.

Najbolj skrb zbujajočo interpretacijo vsega tega brbotanja smo tako prihranili za konec. Gre za interpretacijo, s kakršnimi flirtamo le najbolj paranoični.

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 32, 8. avgust, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!