Zgodbe

Smrekarjeva domačija: pustila sta dobro službo in se podala v neznano

Katja Božič
2. 6. 2023, 07.00
Deli članek:

»Nisva vedela, v kaj se podajava, ampak videla sva cilj,« se je nasmehnil Boštjan Stegel s Smrekarjeve domačije v vasi Grobišče oziroma Grob'šče, kot ji pravijo domačini.

Katja Božič
Družina Stegel

Vas leži le lučaj od avtocestnega izvoza Postojna in je na pol poti med Ljubljano in Koprom, zato je zelo priljubljena točka tako za tuje kot za domače goste. Ne nazadnje so v prekrasnem okolju čisto blizu ene naših največjih znamenitosti – Postojnske jame. Boštjan in Melita, ki sta podedovala več kot dvajset let zapuščeno kmetijo, sta se brez izkušenj v kmetovanju in gostinstvu vrgla v vodo ter z ogromno truda vse družine spisala zgodbo o uspehu.

Katja Božič

Vsak nas nekaj nauči

Zakonca Stegel sta nas pozdravila na parkirišču domačije, pred dvema prekrasnima, v skladu z določili Zavoda za varstvo kulturne dediščine obnovljenima objektoma – nekdanjo hišo s hlevom, v kateri so danes sobe in apartma, ter skednjem, ki sta ga zakonca uredila v prijetno topel in svetel prostor, kjer razvajata goste s svojimi dobrotami, prirejata degustacije ter srečanja za različne družbe. V zastekljenem skednju, v zavetju katerega je bilo prav prijetno opazovati spremenljivo majsko vreme – v urici ali dveh našega obiska je deževalo, sijalo sonce, celo mavrica se je razprostrla nad nami – sta nam postregla z obilnim zajtrkom. Miza se je šibila od domačih dobrot: okusnih marmelad – jabolčne, češnjeve in marelične –, jogurtov in odličnih sirov, jajčk na različne načine, ki vam jih spečejo sproti, domačega narezka, sokov, čajev, manjkal ni niti hrustljav, še topel kruh iz krušne peči. Kmetija je ekološka, česar nimajo sami, dobijo drugje, sodelujejo namreč še s štirimi kmetijami. Vino je denimo z vinarske kmetije Trošt.

Katja Božič
Miza se je šibila od domačih dobrot.

»Vino sva z Jankom Troštom večkrat testirala,« je bil hudomušen Boštjan. Siri, ki smo jih z veseljem okušali, pa so s Štefetove kmetije. Medtem ko smo uživali v kulinariki, obiskali smo jih namreč v organizaciji Združenja turističnih kmetij Slovenije, nam je gospodar Boštjan začel razlagati svojo zgodbo. Zadnjih osem let je bilo namreč za vso njihovo družino obdobje pospešenega učenja, ki se verjetno ne bo zaključilo, saj gostje z vsega sveta prinašajo s seboj svoje različne navade in običaje. »Vsak nas nekaj nauči,« je poudaril.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 22, 30. 5. 2023.

Katja Božič
Najstarejša hči Zala si želi voditi terapije s konji.