Zgodbe

Neverjetni ste! Ponosna sem na vas!

S. M.
7. 3. 2022, 22.00
Posodobljeno: 8. 3. 2022, 19.52
Deli članek:

Pogum, odločnost in domoljubje – v zadnjih dneh so Ukrajinci in z njimi ves svet spoznali vse te značajske lastnosti prve dame Olene Zelenske, ki se je v boju proti ruskim okupatorjem postavila ob svojega moža ter spodbuja rojake k uporu. Prej so jo predvsem občudovali doma, zdaj jo je spoznal ves svet. O njej in njeni vlogi pišejo pomembni svetovni mediji ter ji priznavajo pomembno vlogo pri motiviranju vseh, ki se borijo za skupno domovino.

Instagram
Olena in Volodimir sta poročen že skoraj dvajset let.

Takoj ko se je začela ruska invazija na Ukrajino, je postalo jasno, da je Putinov pomembni cilj tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Zahodnjaško usmerjeni politik mlajše generacije je v celoti Putinovo nasprotje. Odprt, priljubljen in komunikativen je prepričal državljane na volitvah leta 2019. Ob invaziji na Ukrajino so ga želeli Rusi čimprej odstraniti. Najbrž so računali, da bo že ob prvih eksplozijah pobegnil v tujino in od tam le nemočno komentiral dogajanje. A načrt se jim ni izšel. Že v prvih dneh vojaškega spopada je Zelenski odločno prevzel vodenje upora domoljubov proti ruski vojaški velesili.

Prav tako v tujino ni pobegnila predsednikova družina. Soproga Olena Zelenska je z otrokoma ostala na skritem kraju v domovini, vsi delijo usodo sonarodnjakov v enem od bunkerjev. Na družbenih omrežjih se Olena večkrat oglasi s sporočili, ki pomagajo sonarodnjakom v težkih časih čedalje okrutnejše invazije, v kateri bolj kot vojaki umirajo običajni ljudje.

d712bd1432705bde9a7cb87f2053ef8e.jpeg

Fotografija je nastala v času brezskrbne družinske razigranosti, ki je danes ni več. Družina je nasilno ločena in se skriva v podzemnih bunkerjih.

Pozabil sem ti povedati … Predsedniški par, poročen že dvajset let, je bil nekoč povsem običajen par iz manjšega mesta. Volodimir in Olena, danes oba stara 44 let, sta se spoznala že v šolskih letih, se zaljubila in se leta 2003 tudi poročila. On je takrat videl prihodnost v študiju prava, pa tudi v medijskem svetu kot igralec in producent, ona se je odločila za študij arhitekture. Njune poti so se kmalu prepletle tudi poklicno. Olena je za uspešno skupino, v kateri je nastopal Zelenski, začela pisati scenarije in opravljati menedžersko delo. O politiki takrat mladi par še ni razmišljal.

af5d8124375b0d08a9d6818d11950d27.jpeg

Predsedniški par Zelenski je poročen že skoraj dvajset let, pred tem sta bila Olena in Volodimir par osem let, tako rekoč iz šolskih klopi, saj sta odraščala v istem kraju.

Tudi ko se je Zelenski po spletu okoliščin odločil, da bo, takrat že zelo znan v svoji domovini predvsem po medijskih nastopih, kandidiral na predsedniških volitvah, je Olena temu nasprotovala. Še več: za moževe politične ambicije in odločitev, da vstopi v predsedniško tekmo, je izvedela iz medijskih objav. Na odločno vprašanje, zakaj ji tega ni povedal, ji je odgovoril, pozabil sem, v resnici pa se ji ni upal povedati.

Po volilnem uspehu, ko je v drugem krogu volitev s skoraj tričetrtinsko večino porazil svojega tekmeca, dotedanjega predsednika Porošenka, je nova prva dama želela ostati v ozadju medijskega dogajanja. Seveda ji to ni povsem uspelo. Že kmalu po izvolitvi se je znašla na naslovnici ukrajinske izdaje revije Vogue in zanjo dala obsežen intervju. Tako so jo rojaki lahko tudi osebno bolje spoznali.

e7d19610bb2b0c23c9d91fba1659ec9f.jpeg

Naslovnica Vogue Ukraine, kjer je bila predstavljena Olena po izvolitvi Zelenskega.

Vplivnica in vodja humanitarnih projektov. Paru se je leta 2004 rodila hčerka Aleksandra, osem let pozneje še sin Kiril. Po moževem uspešnem vstopu v politiko tudi Olena ni mogla ostati neopažena in v ozadju, predana zgolj družini. Sčasoma je ugotovila, da je njena priljubljenost tudi močno orožje in da lahko to izkoristi na številnih področjih. Postala je pomembna vplivnica in se zavzela za področja, ki so bila v državi pod dolgoletnim ruskim vplivom močno zapostavljana. Opozarjala je na pomen izobraževanja, skrb za zdravje otrok in enakost spolov. Njen slog nastopanja ni bil tak kot možev, ki je zaslovel kot priljubljen komik in je znal ironično ubesediti različne težave, pozornost je pritegovala s svojo zadržanostjo ter s tem vzbujala simpatije. Na družbenih omrežjih je objavljala fotografije iz družinskega življenja, a obenem opozarjala na različne težave državljanov.

Več v reviji Jana št. 108.3.2022