Zgodbe

Krave v dolino, pastirja na žur

Marija Šelek
22. 9. 2015, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na Soriško planino smo se na njun zadnji delovni dan povabili k dvema zanimivima pastirjema: igralcu Žigi Saksidi in arhitektu Nacu Žubru.

Šimen Zupančič

Da sta za bila te krave odgovorna dva malce posebna pastirja, si lahko slutil po pisarniškem tihožitju ob ograji. Miza, stol, na mizi pa šopek sončnic, liter pijače in kozarec, s pastirjema je kasneje prišel še debel fascikel z vsemi pravimi podatki za čakajoče kmete. Nekaj več kot 60 kravam na Soriški planini sta letos poveljevala igralec in arhitekt. »Da bi bilo naporno? Eh ne, to je dopust,« je odgovoril Žiga Saksida, znan igralec (tudi s televizijskih zaslonov) in saksofonist v zasedbi Čompe, medtem ko si je na debelo natiral roke z domačo konjsko mastjo. Delo z vrvjo  je zahtevalo svoj davek.
Nac in Žiga sta pozdravljala kmete, stresala roke, zvijala cigarete in takoj priskočita na pomoč pri nakladanju živine. To opravilo ni bilo na pogled prav nič dopustniško, saj krave nič kaj rade ne vstopajo v tesno prikolico. Saksida je s svojimi šestletnimi pastirskimi izkušnjami poznal prave prijeme, Žuber z dvoletnim vajeniškim stažem pa mu je zgledno sledil.
Saksida se je kasneje pridušal, da je tale njegov pomočnik hujši kot krava. »Pije in leži kot krava. Pa še molsti ga ne moreš.« Nac, seveda čisto nič užaljen, je pomodroval, da se pastir zanaša v večji meri na čutila in da se on res še uči.

Več v Zarji, 22. 9. 2015

Šimen Zupančič