Zgodbe

McConaughey zgoraj brez

Jelka Sežun
6. 8. 2009, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Tole vemo o njegovih zgodnjih letih: »Igral je tenis in golf, veliko se je družil s fanti. Ne morem si ga predstavljati, da je osvajal dekleta, ampak povem vam, puncam je bila njegova zadnjica zelo všeč!« Vemo iz zanesljivega vira. Od njegove mame.

Tole vemo o njegovih zgodnjih letih: »Igral je tenis in golf, veliko se je družil s fanti. Ne morem si ga predstavljati, da je osvajal dekleta, ampak povem vam, puncam je bila njegova zadnjica zelo všeč!« Vemo iz zanesljivega vira. Od njegove mame.

Konec sveta? Lani se mu je rodil sin, januarja prihodnje leto pričakuje še enega otroka in tabloidi poročajo, da si je mama njunih otrok, brazilska manekenka Camila Alves, zares, zdaj pa čisto zares, zaželela poročnega prstana in da utegne biti Matthew McConaughey nepreklicno oddan še pred koncem leta. In kdo bo potem za nas slačil srajco?

Zgodovina za profesionalce. Na McConaugheyja si lahko zares računal – srajco sleče brez najmanjše provokacije, ne le v filmih, tudi zasebno je vedno najraje zgodaj brez. »Če te ujamejo, te ujamejo,« je skomignil, strani tabloidov pa še naprej neutrudno krasi z lepim, s športom utrjenim telescem.
Saj ne, da je slab igralec, toda režiserji mu vloge v romantičnih komedijah dajejo predvsem zaradi južnjaškega šarma, širokega, nalezljivega nasmeha (»Niti zobnega aparata ni potreboval,« se je pohvalila njegova mama) in iskric v očeh. Najmlajši od treh bratov je na teksaški univerzi najprej študiral pravo, a  tik pred koncem – ni hecno, vsi igralci študij opustijo »tik pred koncem« – je spoznal, da hoče nekaj drugega. Kriva naj bi bila knjiga The Greatest Salesman in the World, knjiga nasvetov, ki so je prodali že več kot petdeset milijonov izvodov. Nameraval se je ukvarjati z režijo, dokler ga ni Richard Linklater prosil, naj nastopi v njegovem nizkoproračunskem filmu Dazed and Confused (1993). »Vse drugo je zgodovina,« skromno pove Matthew.

Prijeten hotel za eno noč. Če niste povsem na tekočem z zgodovino – čisto zares je zaslovel z vlogo južnjaškega odvetnika v filmski priredbi Grishamove knjižne uspešnice Čas za ubijanje (A Time to Kill, 1995). To je bila resna vloga, tako kot podkupljivi šerif v Samotni zvezdi (Lone Star, 1995), s katerim se je prikupil še zadnjim neprepričanim kritikom, ali pa vlogi v Amistadu (1997) in Stiku (Contact, 1997). Čeprav je v Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation (1995) neusmiljeno ustrahoval Renee Zellweger in je bil v Blaznosti (Frailty, 2002) psihopatski morilec, so ga gledalke še vedno najraje gledale v romantičnih komedijah. V EdTV (1999) je bil odličen kot obotavljiv zvezdnik resničnostnega šova, v Načrtovalki porok (The Wedding Planner, 2001) pa ni bil kaj dosti več kot modni dodatek Jennifer Lopez, a je bil drugi film – povsem nerazložljivo – veliko uspešnejši od prvega.
Kadar so o njem pisali, glavna tema nikoli niso bili njegovi filmi, temveč njegove ženske. Med najbolj znanimi so bile igralke Ashley Judd, Sandra Bullock – čeprav nista nikoli potrdila, da imata razmerje, se je ona preselila v Austin – in Penelope Cruz.
Neki je dogodek je tabloidom in pogovornim oddajam naredil veliko veselja – neke noči leta 1999 so se sosedje pritožili zaradi hrupa in policijska patrulja je Matthewa našla popolnoma golega, ko je v svoji hiši prijetno zakajen igral bobne bongo. Malo so se lovili, ampak nazadnje so preglasnega glasbenika aretirali zaradi posedovanja marihuane in upiranja aretaciji. Preostanek noči je preživel v zaporu. »Tu ne bi ravno najel stanovanja, ampak za eno noč je bilo prav prijetno,« je rekel nasmejan, ko so ga po devetih urah izpustili. Mamila je zanikal, motenje javnega miru pa priznal in jo odnesel s petdesetimi dolarji globe.
Ali je sklonil glavo in zardeval, ko so se v medijih norčevali iz nočne epizode? Ne, še bolj se je norčeval. In v televizijski pogovorni oddaji zaigral na bobne bongo.

Vonj po McConaugheyju. Je pa mislil smrtno resno, ko je nekoč izjavil, da že dvajset let ni uporabil dezodoranta. Takrat so se tudi najbolj vnete oboževalke verjetno malce zamislile, znan izdelovalec moških dezodorantov pa mu je poslal enoletno zalogo svojih izdelkov. Ne vemo, ali jih je uporabil, vemo pa, kako je razložil svoj odpor do njih: »Nočem duhati znanega imena na nekom drugem. Tako kot nočem znane znamke zadaj na kavbojkah ali velikega našitka na svojem jopiču. Če moj vonj koga moti, se stuširam.«
Hecno, McConaughey se ni nikoli prepiral ali pretepal s paparaci, so jih pa najbolj tečni nekoč skupili, ko so rinili za njim na plažo; tam so jih krepko obdelali igralčevi zaščitniški prijatelji srfarji, češ kaj silite za njim. Ali je bil potem za vselej mir? Ne, seveda ne – konec koncev so ga leta 2005 pri reviji People razglasili za najbolj seksi moškega na svetu in vse tiste fotografije brez srajce so imele verjetno veliko pri tem. »Rad imam toploto in poletje. In kje bi lahko v njem še bolj uživaš kot na plaži, kjer le redki nosijo srajce?«

Jana, št. 31, 4.8.2009