Zgodbe

V Strahu pred izbruhi!

Katja Božič
25. 10. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

»Če je bil izbruh vulkana Eyjafjallajokull, ki je prejšnje leto paraliziral zračni promet v Evropi videti kot velika katastrofa, se pripravite na to, kar sledi!« v medijih opozarjajo nekateri strokovnjaki. Islandce je namreč spet strah in so v negotovosti. Ogroža jih izbruh veliko močnejšega »zlobnega trola« - vulkana Katla, ki bi lahko povzročil veliko zmede v Evropi.

»Če je bil izbruh vulkana Eyjafjallajokull, ki je prejšnje leto paraliziral zračni promet v Evropi videti kot velika katastrofa, se pripravite na to, kar sledi!« v medijih opozarjajo nekateri strokovnjaki. Islandce je namreč spet strah in so v negotovosti. Ogroža jih izbruh veliko močnejšega »zlobnega trola« – vulkana Katla, ki bi lahko povzročil veliko zmede v Evropi. Španci se tresejo pred izbruhom iz geološke prelomnice pod morjem v bližini Kanarskega otoka El Hierro. Je ognjeniška dejavnost torej večja kot ponavadi? Moramo biti zaskrbljeni? Opazna je namreč tudi povečana aktivnost vulkana Krakatau v Indoneziji, ki je leta 1883 postregel z največjim izbruhom v zapisani človeški zgodovini.

A doc. dr. Andrej Šmuc z oddelka za geologijo Naravoslovnotehniške fakultete, ki so mu vulkani in vulkanske kamnine ljubezen in strast že od nekdaj, nas spet pomirja. »V zadnjem tednu je na svetu bruhalo najmanj 17 vulkanov, kar ni za planet Zemlja nič posebnega. Pravzaprav je v tem trenutku glede vulkanov relativen mir.«
Strokovnjake kljub vsemu skrbi podrhtavanje vulkana Katla, ki naj bi imel desetkrat več magme kot lanski Eyafjallajökul. Kakšen je ta vulkan in kaj bi njegov izbruh pomenil za Islandijo? Kakšne težave bi prinesel Evropi?
Vulkan Katla je soseda Eyafjallajökula in ga Islandci imajo kot enega izmed najnevarnejših vulkanov pri njih. Gre za vulkan, ki je na celotni Islandiji eden izmed najaktivnejših. Čeprav ima večinoma bazaltno sestavo magme, je v preteklosti že večkrat poskrbel za eksplozivne izbruhe. K sreči je tako kot večino preostalih islandskih vulkanov pod ledenikom. To seveda pomeni, da mora biti izbruh dovolj močan, da stopi celoten ledeni pokrov nad vulkanom in takrat ima lava prosto pot. To se je nazadnje zgodilo leta 1918.
Je res, da je celo eden najnevarnejših vulkanov na svetu, kot pravijo v nekaterih člankih?
Na svetu je veliko vulkanov, ki so veliko nevarnejši od Katle oziroma so v preteklosti zaznali res gigantske izbruhe. Po mojem mnenju gre za medijsko pretiravanje, čeprav pri vulkanih nikoli ne veš. Osebno se bolj bojim Vezuva.
Se tam dogaja kaj novega?
V tem trenutku nič posebnega. Vsa aktivnost je vezana na nekaj fumarol (odprtine v vulkanu, iz katere izhajajo plini in vodna para), to pa je tudi vse.

Več v Jani št. 43, 25.10.2011