Nasveti

Imate pogosto vaginalno vnetje? Morda bo treba spremeniti prehrano

Lara Jelen
11. 4. 2024, 03.02
Deli članek:

Nekatere ženske so preprosto bolj podvržene vaginalnim vnetjem kot druge. Ampak ali res ni mogoče prav nič storiti, da bi prekinili začarani krog ponavljajočih se vnetij? Alja Dimic, prehranska strokovnjakinja iz medicinskega centra celostnega zdravljenja holistic.si, pozna nekaj možnih rešitev. Za začetek se bo treba posloviti od sladkarij, pravi.

revija Jana
Imate pogosto vaginalno vnetje?

»Vaginalna vnetja so pogosta ginekološka težava, ki prizadene številne ženske vseh starosti. Pojavijo se zaradi bakterijske, glivične ali virusne okužbe. K njihovemu razvoju lahko prispeva mikrobiološko neravnovesje, problem pa se lahko skriva tudi v nečem tako preprostem, kot so prehranjevalne navade,« namigne sogovornica. Vzroki so pogosto še neustrezna higiena, spolno prenosljive okužbe, uporaba antibiotikov in hormonsko neravnovesje. »Znižana raven estrogena lahko, na primer, povzroči redčenje vaginalnih sten, kar olajša prodor škodljivih mikroorganizmov.« Vse to pa vodi v srbenje, bel sirast izcedek, pekoč občutek ob uriniranju, bolečino in pekoč občutek med spolnim odnosom. 

Adijo, sladkor, pozdravljeni, zeleni sokovi

»Hrana, bogata s sladkorjem in predelanimi ogljikovimi hidrati, lahko spodbuja rast kvasovk, kar prispeva k vaginalnim vnetjem. Zato se priporoča uravnotežena prehrana z veliko vlakninami, sadjem, zelenjavo in zdravimi maščobami. Zelo svetujem stiskanje zelenjavnih sokov ter uživanje živil, bogatih z antioksidanti, probiotiki in maščobnimi kislinami omega 3, ki zelo podpirajo zdravje vaginalne flore. Odlična izbira so avokado, mandlji, lanena in sezamova semena, čijina semena in hladno stiskana olja, zelenalistnata zelenjava, šparglji, brstični ohrovt, brokoli in cvetača, špinača in artičoke, kvinoja, ajda in proso, leča, grah in čičerika, rastlinska mleka, kot je mandljevo, ter začimbe, kot so cimet, origano, peteršilj in bazilika. Obvezno pa iz prehrane odstranite vse sladkarije, izdelke s kvasom, belo moko, v kisu vloženo hrano, suhomesnate ali dimljene izdelke, paštete, majoneze, salame, svinjino, predelane in vnaprej pripravljene izdelke ter razmislite o opustitvi mlečnih izdelkov, saj zakisajo telo, s čimer omogočajo odlične pogoje za razrast patogenov,« svetuje. Kot odlična izpostavi zelje in zelnico, kot zelo slabo razvado pa alkohol in nikotin, ki vam pri pogostih vaginalnih vnetjih delata medvedjo uslugo.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 15., 9. april, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!