Nasveti

Iz babičine shrambe: Velikonočna pita z artičokami

Metka McCully Žigon
29. 3. 2024, 04.00
Deli članek:

Ta jed izhaja iz Italije, z Ligurijske obale. Ker je tam v tem času ravno sezona pobiranja artičok, jo tradicionalno pripravljajo za veliko noč. Prijala pa bo kadarkoli, da le dobite dobre, sveže artičoke. Morda bi podobno jed lahko pripravili tudi iz divjih ali pa zelenih špargljev. Če vam ostane kaj kuhane šunke, jo lahko narežete na kocke in vmešate v nadev.

Shutterstock
Velikonočna pita z artičokami

Sestavine

·         listnato testo  (1 zavitek)

·         1 čebula

·         ½ kg očiščenih artičokinih srčkov     

·         3 žlice ribanega sira

·         250 g skute

·         2 jajci

·         olje, sol, poper, peteršilj

Priprava
1. Najhitreje bo pripravljena, če boste uporabili kar kupljeno in razvaljano listnato testo. Dajte ga v pomaščen pekač, tako da z njim naredite še majhen rob (1 cm).

2. Za nadev uporabite le sveže srčke artičok. Vloženi za ta recept niso primerni. Čebulo na drobno nasekljajte in prepražite v ponvi na žlici olivnega olja, zraven nato dodajte še sesekljane srčke artičok. Začinite s soljo in poprom ter pokrito dušite približno 10 minut. Pazite, da se ne zažge.

3. Medtem v skledi posebej zmešajte skuto, jajci, sir in sesekljan peteršilj. Podušeno zmes z artičokami vlijte na testo, čez vse pa še skutno zmes. Pecite v ogreti peči na 180 stopinjah Celzija od 45 do 50 minut. Skupaj s svežo solato postrežemo za predjed.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,   št. 13., 26. marec, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!