Nasveti

Spolnost v meni – odlična za telo in dušo

Jelka Sežun
26. 3. 2024, 07.00
Deli članek:

»Imam pacientko, gospo sredi šestdesetih, ki je prišla na lasersko terapijo, ker se je bala spolnih odnosov, saj je dobila po vsakem odnosu vnetje mehurja – čisto po vsakem odnosu. Učinek laserja je boljši, če nožnico pripravimo na poseg najprej z lokalnimi estrogeni, potem sva pa še izvedli lasersko terapijo. Čez štiri ali šest tednov, toliko je razmak med dvema terapijama, je gospa prišla z usti do ušes: 'Ne morem verjeti, to je čisto drug svet, jaz nimam nobenih težav, z možem sva imela odnose skoraj vsak dan, ker me je zanimalo, kaj se zgodi potem – nič!'« Resnična zgodba iz prakse Katarine Jerman.

Shutterstock
Ste vedeli, da spolnost pomaga preprečevati demenco?

Dr. Jerman je ena od samo dveh seksologinj ginekologinj pri nas. Nisva gledali Slovenkam pod kovter in nisva preštevali orgazmov – pogovarjali sva se o eni od stvari, o katerih vse premalo govorimo: o spolnosti v meni. Kaj jo zavira? Kako se da pomagati? In o srečnih koncih, o ustih do ušes. »Kako lahko človeku, ki si jo želi ohranjati, čeprav se včasih sploh ni dalo pomagati, zdaj mu pa spremeniš svet, no, pravzaprav obema. Zelo sem vesela, kadar dobim take povratne informacije,« pravi o pacientki iz uvoda. »Včasih nismo imeli terapij in pomagal, da bi izboljšali kakovost življenja v meni, zdaj jih pa imamo.«

Vendar vse to lahko pomaga le pod enim pogojem: da se o svojih težavah pogovorite s svojim ginekologom, ker vam le tako lahko pomaga. Vse preveč žensk še vedno molči – ker jim je nerodno ali pa ker mislijo, da se ne da pomagati. Ker še vedno živijo v veri, da je v meni pač tako in da je treba nevšečnosti, ki jih prinaša, trpeti do konca življenja. 

Ni res! Danes je mogoče marsikaj, kar še pred kratkim ni bilo.

Šimen Zupančič
Seksologinja in ginekologinja Katarina Jerman

Čudežna svetloba

Najprej je treba vedeti, o čem sploh govorimo: »Menopavza je dostikrat napačno uporabljen izraz – menopavza je zadnja menstruacija v življenju ženske, naprej je pa mena. Pred tem je perimenopavza, ki se v povprečju začne okrog štiridesetega leta. Po štiridesetem se že začnejo težave, ki se lahko poslabšajo, ko ženska vstopi v meno, torej po njeni zadnji menstruaciji.

To so lahko psihične težave, se pravi od nihanj razpoloženja do motenj spanja, lahko tudi hujše vrtoglavice, bolečine v sklepih … Vse to je povezano in je pogosto težko diagnosticirati, ker gredo ženske najprej k splošnemu zdravniku, sledijo ORL, nevrolog, psihiater, šele potem pridejo k nam. Če ni drugje nič najdeno, jim pri kakšnih hujših težavah damo nadomestno hormonsko terapijo, ki je dandanes tudi estrogen v pršilu, naraven mikroniziran progesteron in tako naprej.

Fiziološke težave pa so tonus kože, tonus mišičja upada, atrofija sluznice v nožnici, suhost nožnice – pri tem lahko tudi marsikdaj pomagamo, najprej s hialuronskimi preparati, lokalnimi estrogenskimi preparati in zdaj že tudi z laserjem. Sluznico nožnice obdelamo z določenimi valovnimi dolžinami laserske svetlobe, kar je, po domače povedano, pomladitev nožnice. Aktiviramo regeneracijo, se pravi, aktivira se neovaskularizacija in neokolageneza (nastanek novih žil in kolagenskih vlaken), kot da bi se procesi vrnili za kar nekaj let nazaj. Popravimo ohlapnost, pa še nožnica je znova vlažna.«

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 13., 26. marec, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!