Nasveti

Izkušnje s čudežnim zdravilom za debelost

Brigita Potočki
5. 3. 2024, 09.00
Posodobljeno: 6. 3. 2024, 08.37
Deli članek:

Marsikdo, ki se bori s čezmerno težo, si želi »čudežnega zdravila« za debelost. Želja se nam je končno izpolnila oziroma vsaj videti je tako.

Profimedia
Ozempic

Razlogi za odločitev, da bomo shujšali, so različni, pri nekaterih je od tega odvisno njihovo življenje, pri drugih gre zgolj za videz, vsem pa je skupno, da diete ponavadi niso uspešne, ker preprosto ne zmoremo toliko discipline, da bi hujšanje (sami) izpeljali do konca. To je namreč proces, ki zahteva vseživljenjsko zdravljenje, prilagojeno posamezniku, ter popolno spremembo prehranskih navad in življenja na splošno. Pri hujšanju ne gre samo za manj kalorij, temveč tudi za obvladovanje lakote oziroma še bolje, želje po hrani. Če obvladamo to, se bodo kilogrami dobesedno (s)topili. A prav to je najtežje, saj vemo, da se ponavadi vse vrti okoli hrane in pijače. In kadar smo na dieti, bi se bilo lažje izogniti skušnjavi tako, da ostanemo doma in se odrečemo druženju, kot pa da moramo vsakomur razlagati, da res, res ne bomo pojedli koščka tortice niti grižljaja praženega krompirja. Takega življenja, ko neprestano razmišljamo samo o hrani, si seveda nihče ne želi. Zato ni presenetljivo, da si marsikdo, ki se bori s čezmerno težo, zaželi čudežnega zdravila za debelost. In želja se nam je končno izpolnila oziroma vsaj videti je tako.    

Shutterstock
Adijo, lakota!

Pozor: jojo učinek!

Zahodna družba je naravnost obsedena z iskanjem čudežnega zdravila za hujšanje. Od strogih modnih diet do namernega uživanja jajčec trakulje – da, ljudje v upanju na hitre rezultate uporabljajo celo nezaslišane in skrajno nevarne metode. Semaglutid, najnovejše zdravilo proti debelosti, ki je na voljo tudi pri nas, malo več kot leto dni po tem, ko ga je odobrila ameriška uprava za hrano in zdravila, še vedno buri duhove. Gre za zdravilo, namenjeno zdravljenju diabetesa tipa 2, a njegov »stranski učinek« je zaviranje lakote. Povedano po domače: kadar si vbrizgamo semaglutid, preprosto nismo več lačni. Ne gre torej za kurjenje kalorij, temveč za kontroliranje lakote. Na družbenem omrežju TikTok je objavljenih več milijonov pričevanj ljudi, ki so shujšali z njim, in prav toliko tistih, ki svarijo pred tako imenovanim jojo učinkom tovrstnega hujšanja. Če se namreč odločimo za hujšanje s semaglutidom (na tržišču ga najdemo pod imenoma pzempic in wegovy, razlika je, da je prvo odobreno zgolj za zdravljenje diabetesa, drugo pa za zdravljenje debelosti, čeprav gre v osnovi za eno in isto zdravilo), je treba zdravilo jemati do konca življenja, če se ne želimo zrediti nazaj. Tako pravi stroka. Nekateri uporabniki v resnici trdijo, da so pridobili dvakratnik prejšnje teže, potem ko so ga nehali jemati, vmes pa so se pri večini pojavljali stranski učinki, kot so vrtoglavica, slabost, bruhanje, driska in utrujenost.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v posebni izdaji revije Jana POMLAD, 26. 2. 2024.

revija Jana
Izšla je posebna številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!