Nasveti

Iz babičine shrambe: Zdrava in poceni juha s stročnicami

Metka McCully Žigon
24. 2. 2024, 09.00
Deli članek:

Tale juha oziroma mineštra je zdrava, okusna, hranilna, preprosta za pripravo in iz poceni sestavin. Priporočam, da naredite vse po receptu. Stročnic ni treba prej namakati. Četudi se zdi, da uporabimo majhne količine sestavin, se te tako napnejo in nakuhajo, da boste mineštro imeli vsaj za dvakrat. Vodo dodajajte po potrebi.

Shutterstock
Zdrava in poceni juha s stročnicami

Za odmero sestavin uporabite kar dva decilitrski kozarec.

Sestavine

·         1 kozarec (2 dcl) suhega graha

·         1 kozarec leče

·         1 kozarec mešanice različnih fižolov in stročnic

·         1 kozarec ječmena, lahko tudi pire

·         1 manjša čebula

·         1 koren

·         2–3 stroke česna

·         sol, poper, pol žličke kurkume v prahu, 2 lovorjeva lista, rožmarin

·         1 cm sesekljane ingverjeve korenine   

·         2 žlici kakovostnega olivnega olja

Priprava
1. Stročnice operemo in damo kuhat v vodo v večji lonec. Kar v vodo zraven dodamo še sesekljano čebulo, česen in koren. Začinimo s soljo, poprom, lovorjevima listoma in rožmarinom.
2. Priporočam, da dodate še malo sesekljane ingverjeve korenine. Vse skupaj počasi kuhajte 2 uri. Občasno premešajte in po potrebi zalijte z vodo.
3. Ko je kuhano, po okusu dodatno začinite s soljo in poprom. Mineštra mora biti zelo gosta. Po vrhu potresite svež peteršilj in zabelite z olivnim oljem. Kdor ne more brez mesa, si lahko zraven skuha hrenovko ali doda na kocke narezano prekajeno svinjino. Ni pa nujno, ker je mineštra precej nasitna.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 8., 20. februar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!