Nasveti

Janina zdravniška linija: Po operaciji spet težave z inkontinenco

Uredništvo
25. 2. 2024, 06.00
Deli članek:

Pozdravljeni! Pred približno 30 leti sem bila zaradi inkontinence operirana. Stanje po operaciji je bilo zelo dobro. Nekaj let zatem so mi odstranili maternico in jajčnike. Navodil, da ne smem dvigati večje teže od 2 kg, sem se držala, kolikor mi je dopuščalo življenje. Zadnje čase opažam, da imam ponovno težave z inkontinenco. Stara sem 75 let in nimam več svoje ginekologinje. Prosila bi vas, spoštovane zdravnice, za nasvet, kaj lahko storim, da bi mi bilo boljše. Hvala za odgovor in lep pozdrav. Šifra: mala 75

Shutterstock
O urinski inkontinenci govorimo, kadar nam nehoteno uhaja urin.

Spoštovani,

v 30 letih se je v medicini spremenilo nesluteno veliko in tudi v uroginekologiji je v tem času prišlo do številnih sprememb v diagnostiki in zdravljenju. Prav tako je človeški organizem v stalnem spreminjanju skozi življenjska obdobja in se žal tudi stara, s tem pa izgublja tako moč kot svojstva mladega, elastičnega in obnovljivega tkiva ter postaja vse manj odporer proti vplivom iz okolja in »obrabi«. Predvsem bi Vam 30 let po uroginekološki operaciji in po odstranitvi maternice priporočil obisk pri katerem od uroginekologov na Ginekološki kliniki v Ljubljani ali Mariboru, najbolje pa tam, kjer ste bili v prvo operirani. Če ne gre preko napotnice in čakalne vrste, ki je na tem področju žal vsaj šest mesecev, lahko poskusite tudi mimo vrste v »samoplačniškem aranžmaju« pri takšnem strokovnjaku, ki pa jih je z ustreznimi izkušnjami v Sloveniji manj, kot je prstov na obeh rokah. Predvsem vaš problem ni za nekoga, ki se s tem ne ukvarja vsak dan, ampak je smiselno obiskati strokovnjaka, ki ima na tem specialnem področju veliko izkušenj in ustrezno kilometrino. Žal neke instantne oziroma hitre rešitve za vaš problem nimam v rokavu, ker gre po vsej verjetnosti za spremenjeno anatomijo celotnega področja, kjer so bila nekdaj rodila, sečila in prebavila, skupaj z nožnico.

Ob vašem vprašanju bi morda veljalo ženske opozoriti še na to, da osebnega ginekologa potrebujemo ne glede na leta. Tudi v visoki starosti so lahko tipično ženski problemi, kot so na primer atrofija nožnice, izpad rodil in blokada prehodnosti sečnice zaradi tega ter urgenca zaradi prenapolnjenosti mehurja, potem so ginekološki raki, zlasti na spolovilu (rak kože na vulvi) ... Tudi ženske nad 80 let imajo včasih redne spolne odnose in s tem povezane težave. Res pa je, da ženske večinoma dandanes ostanejo brez ginekologa, ker se njihov upokoji, drugega pa bodisi ni ali pa zamenjava zanj pride od drugod ter si »uvozi« svoje od prej in od drugod ipd. Pri splošnem pomanjkanju je tudi rivalstvo, in če si pri koritu prej, ga dobiš, če o odhodu nisi pravočasno obveščen, pa zamudiš kontingent glavarine in te novi ginekolog ne more več sprejeti. Avtomatizma pri prenosu pacientov žal ni.

Lepo vas pozdravljam!

Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekologije in porodništva

Jana
Janina zdravniška linija

Veseli bomo vaših vprašanj, pričakujemo jih na elektronskem naslovu: jana@media24.si; pa tudi navadna pisma so še vedno dobrodošla, na naslovu: revija Jana, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje. Vprašanje pošljite s pripisom JANINA ZDRAVNIŠKA LINIJA, če želite odgovor točno določene zdravnice, pripišite njeno IME. Obvezno pa pripišite tudi ŠIFRO, pod katero bosta objavljena vprašanje in odgovor, da ne razkrivamo občutljivih osebnih podatkov.

Odgovarjajo in svetujejo:

Miroslava Cajnkar Kac, specialistka šolske medicine

Prim. Jasna Čuk Rupnik, specialistka pediatrije

Vida Drame Orožim, specialistka nevrologije in psihiatrije

Alenka Höfferle Felc, specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine

Prim. Mojca Kos Golja, specialistka interne medicine in revmatologije

Prim. Marta Križnar Škapin, specialistka pedontologije

Metka Marković Lesjak, specialistka splošne medicine

Tatjana Zorko, specialistka kardiologije in psihoterapevtka

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!