Nasveti

Recept na preizkušnji: Srčki iz listnatega testa

S. M.
14. 2. 2024, 03.27
Deli članek:

Tokrat na preizkušnji ni le recept, temveč so tudi zaljubljeni bralci, ki le redko vstopijo v kuhinjo! Za valentinovo se lahko izkažejo pred ljubljeno osebo, pripravijo sladko presenečenje in za vedno osvojijo njeno srce.

Shutterstock
Recept na preizkušnji

Mi smo tu zato, da pomagamo. Nadvse preprost postopek izdelave srčkov tudi manj spretnemu peku omogoča, da iz listnatega testa naredi pravo doživetje. Pri tem ne bo razdejal kuhinje, zažgal posode ali ogrozil svojega ugleda. Vse lahko naredi že v dobre pol ure.

Še ena prednost: pokaže lahko izvirnost in z dodatki nadgradi osnovni recept. Srčke lahko pred peko potrese z mletimi oreščki, premaže s kremo ali konice pečenih srčkov potopi v raztopljeno čokolado. Tudi žlička rdeče marmelade na vsakem srčku iz testa bo prenesla sporočilo: »Moje srce je polno ljubezni in vsak trenutek ob tebi občutim sladkost življenja!« Le zakaj bi se mučili s poetičnimi besedami, če to lahko sporočimo s srčki iz listnatega testa?

Sestavine

500 g listnatega testa

100 g sladkorja

50 g masla

žlička vaniljeve arome

sladkor za posip

Priprava  

1.  Listnato testo odmrznemo (iz zamrzovalnika ga vzamemo zvečer in damo v hladilnik ter uporabimo naslednji dan) in položimo na delovno površino. Razvaljamo ga v daljši in ožji pravokotnik (širok naj bo približno 30 cm, debelina testa naj bo od 3 do 5 mm).     

2.  Površino testa premažemo z raztopljenim maslom, ki smo mu primešali vaniljevo aromo, in enakomerno potresemo s sladkorjem.    

3.  Na površini testa označimo (samo za pomoč pri zgibanju) vzdolžno sredinsko črto. Nato vsako polovico označimo oziroma razdelimo še na dva enaka dela. Tako bomo lažje dosegli pravilno obliko. Z daljšega zunanjega roba pravokotnika vsako polovico testa dvakrat prepognemo proti sredini. Ko se polovici s tremi plastmi testa srečata na sredini, eno polovico položimo na drugo.

Lahko pa se lotimo tudi drugačnega postopka in listnato testo preprosto zvijemo v rulado – le da testo z vsake strani zvijemo zgolj do polovice, da se zvitka na sredini naslonita drug na drugega.

4.  Zvitek iz testa narežemo na 1 cm široke rezine, ki jih razpremo v obliki srčka in položimo na pekač, obložen s peki papirjem. Vsak srček po potrebi še nekoliko oblikujemo, da dobi lepo obliko, lahko ga še nekoliko potresemo s sladkorjem. V pečici, segreti na 170 stopinj, jih pečemo 15 minut oziroma toliko, da dobijo zlato rumeno barvo.   

NAMIG

Za to klasično francosko pecivo potrebujete samo dve sestavini: listnato testo in sladkor.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, 7., 13. februar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!