Nasveti

Zdravi pustni krofi Saše Grom

Sara Lipovšek
13. 2. 2024, 10.23
Posodobljeno: 13. 2. 2024, 10.27
Deli članek:

Pust naj ne mine brez pustnih norčij, iskrivih oči, nasmejanih obrazov in slastnih krofov, ki kajpak sodijo zraven. Letos pa lahko celo pozabimo na štetje zaužitih kalorij, če se bomo držali recepta za zdrave pustne krofe.

osebni arhiv Staše Grom
Zdravi pustni krofi

Recept za zdrave pustne krofe brez moke iz žit in brez dodanega sladkorja je ustvarila diplomirana dietetičarka Staša Grom – z mislijo na tiste z raznimi boleznimi, alergijami ali intolerancami, pa tudi na tiste, ki se želijo posladkati na bolj zdrav način. »Ti krofi razveselijo tudi 'vsejedce', saj nihče ne opazi, da so brez moke in sladkorja, tako neverjetno slastni so,« pravi. Priprava je izredno preprosta in hitra. Za peko v pečici bomo potrebovali primeren pekač za ameriške krofe z luknjo na sredini. Staša Grom prisega na silikonskega, ki se odlično obnese, da krofov ob jemanju iz pekača ne poškodujemo. Na koncu se samo še poigramo s poljubno dekoracijo.

osebni arhiv Staše Grom
Staša Grom, diplomirana dietetičarka in ustvarjalka spletne strani Fit kuhinja

Sestavine za 12 krofov

  • 60 g razmaščene mandljeve moke
  • 60 g sladila eritritol
  • 5 g indijskega trpotca v prahu
  • ½ žličke pecilnega praška
  • nekaj ščepcev soli
  • 4 jajca
  • 125 ml sladke smetane
  • 50 g kokosove maščobe ali masla

Dekoracija:

  • temna čokolada za obliv
  • liofilizirano sadje, nalistani mandlji, sesekljane pistacije in podobno

Priprava

1.  Suhe sestavine premešamo v posodi. Posebej premešamo jajca, tekočo sladko smetano in stopljeno maščobo. Dodamo k suhim sestavinam in dobro premešamo. 

2.  Maso pustimo stati nekaj minut, vmes si pripravimo model za peko krofov z luknjo na sredini. Premažemo ga s stopljeno kokosovo maščobo in do polovice napolnimo z maso.

3.  Pečemo v segreti pečici 13–15 minut pri 175 ˚C, dokler niso zlato rjave barve. Pečene krofe malenkost ohladimo, nato vzamemo iz modela.

4.  Ohlajene krofe oblijemo s stopljeno čokolado in poljubno okrasimo.

NAMIG

Razmaščena mandljeva moka se danes dobi skorajda v vsaki trgovini, ni pa to enako kot mleti mandlji. Je namreč bolj fina in primernejša za peko.    

NAMIG

Stašo Grom in še več njenih receptov najdete na spletnem naslovu www.fitkuhinja.si.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, 7., 13. februar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!