Nasveti

Ne ignorirajte roka uporabe!

jk
18. 2. 2024, 08.00
Deli članek:

Dišave, kreme in ličila – imamo jih mesece, včasih celo leta dolgo. Pa je to varno?

Dreamstime
Ličila

Rok trajanja je naveden z razlogom

Na embalaži kozmetičnih izdelkov je naveden datum, do katerega je izdelek uporaben. Običajni rok trajanja je 30 mesecev od dneva proizvodnje, vendar za originalno pakiran izdelek velja, da je uporaben tudi še nekaj časa po navedenem datumu, če ni bil odprt. Pomembnejši je na embalaži podatek o tem, koliko časa lahko izdelek uporabljamo, potem ko ga odpremo. Za izdelke za nego las in kože je to običajno 12 mesecev.

Nasvet: tudi kozmetiko, ki ji je že potekel rok uporabe, lahko običajno uporabimo, če ostajajo njen vonj, tekstura in barva nespremenjeni, v nasprotnem primeru  lahko razdraži kožo ali celo povzroči alergijske reakcije.

Kako dolgo jih lahko uporabljamo?

Puder, senčila in rdečila: ličila v prahu so manj dovzetna za klice in jih lahko uporabljamo do dve leti, vendar le, če jih hranimo na suhem in tudi drugače niso v stiku z vlago.

Tekoče podlage, kreme BB ipd.: tekoča ličila lahko varno uporabljamo do eno leto, po tem času jih zavrzimo.

Maskara: po 3–6 mesecih je raje ne uporabljajmo več, saj se sprime v grudice. Pri ličilih, ki jih nanašamo okoli oči, bodimo še posebej previdni in jih raje zavrzimo, ko nam to narekuje embalaža.

Svinčniki in kajali: gre za relativno suhe izdelke, zato je njihov rok trajanja daljši kot pri maskari, običajno okoli dve leti.

Šminka za ustnice: uporabna je približno leto dni, potem pa je čas za zamenjavo.

Lak za nohte: načeloma nima roka trajanja, lahko pa sčasoma postane gostejši – pomaga, če ga potopimo v vročo vodo.

Dišave: rok uporabe je odvisen od vrste. Toaletne vodice (eau de toilette) so uporabne do dve leti, dragoceni parfumi (eau de parfum) pa do pet let.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 7., 13. februar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!