Nasveti

Dober jogurt, slab jogurt

jk
17. 2. 2024, 04.00
Deli članek:

Trgovske police nam ponujajonešteto stvari, ni pa vsaka izbira dobra. Zakaj je bolje izbrati navadni jogurt namesto sadnega in ali veste, da nekateri siri lahko pri občutljivejših ljudeh izzovejo glavobol? Razkrivamo zdrave izbire in opozarjamo na tiste slabše, ki se jih morda še vedno premalo zavedamo.

Profimedia
jogurt

Zdrav jogurt je bele barve

Naravni jogurt je zaradi vsebnosti mlečnokislinskih bakterij zdrav in krepi črevesno floro. Drugače je s sadnim jogurtom, ki je pogosto prava sladkorna bomba. Sto gramov sadnega jogurta običajno vsebuje 13 g sladkorja, zato ne spada več k jogurtom, ampak k sladkarijam. Raje vzemimo naravni, navadni probiotični jogurt in mu primešajmo sadje.

Sadni sok, vzrok za utrujenost?

Sadni sok velja za zdrav napitek, a žal to ne drži povsem. Kupljeni sok lahko vsebuje prav toliko sladkorja kot kole in drugi umetni napitki. Raje jejmo sveže sadje, ki sicer res vsebuje sadni sladkor, vendar v znatno manjših količinah. Poleg tega dobi telo s sadjem koristne balastne snovi in vlaknine. Kdor se sadnemu soku ne more odpovedati, naj ga raje pije razredčenega z vodo ali pa naj si ga sam iztisne iz svežega sadja.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 7., 13. februar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!