Nasveti

Iz babičine shrambe: Janežev gomolj s pomarančo

Metka McCully Žigon
9. 2. 2024, 03.17
Deli članek:

Janežev gomolj je izredno zdrava zelenjava. Vsebuje malo kalorij, zato pa veliko kalcija, železa, magnezija in vitaminov B-kompleksa. Vsebuje tudi veliko vlaknin in aromatičnih snovi, ki zelo ugodno vplivajo na prebavo.

Shutterstock
Janežev gomolj s pomarančo

Uživamo ga lahko surovega, kuhanega ali pečenega. Na tanke lističe narezan je izvrstna solata, sveža, hrustljava in aromatična. Solato pripravimo tudi iz kuhanega. Izvrsten je tudi v kremni juhi, zelenjavni rižoti ali pa pečen kot prikuha mesnim jedem.

Ta recept je zelo preprost za pripravo in narejen dobesedno v 15 minutah. Zraven se prileže pečenka ali pa pečene ribe.

Sestavine  

·         1–2 gomolja janeža

·         1–2 pomaranči

·         ščepec soli (lahko tudi izpustite)

·         1 žlica olivnega olja


Priprava
1. Janež operemo in zrežemo na tanke lističe. Pomarančo olupimo, razdelimo na polovico ali četrtine in na tanko narežemo.
2. V ponev s pokrovom damo žlico olja ter narezan janež in pomarančo. Pokrito dušimo na majhnem ognju 10 minut, občasno premešamo.
3. Ko se janež zmehča, je jed gotova in jo lahko postrežemo.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!