Nasveti

Recepti: Najboljše iz pečice

Lara Jelen
26. 1. 2024, 06.30
Deli članek:

Pozimi, ko nam prijajo topli obroki, so dobrote iz pečice še kako dobrodošle. Toliko bolj, ker z njihovo pripravo nimamo preveč dela. Medtem ko se pečejo, lahko postorimo druge dnevne obveznosti.

Profimedia, revija Jana
Topel obrok za hladne zimske dn

Zelenjavna pita iz lonca

»Poleg pastirske pite je to ena izmed najboljših slanih pit, kar sem jih kadarkoli poskusila. Zlato zapečeno listnato testo, pod njim pa kuhana zelenjava v omaki. Zvok, ko žlica predre hrustljavo skorjico, in para, ki nato prodre skoznjo, kar kličeta po tem, da se je lotimo. Ena izmed velikih prednosti te pite je, da lahko vanjo damo sestavine, ki so nam najbolj pri srcu. Če ste ljubitelj mesa, ga prej pokuhajte in dodajte k zelenjavi, če nimate radi graha, ga zamenjajte s čim drugim, če vam v hladilniku stojijo koščki vse zelenjave po abecedi, jo narežite in vkuhajte v omako. Z malo začimbami in skorjico po vrhu boste le stežka zgrešili,« je na svojem blogu lasanja.si zapisala Sanja Gačnik.

Sestavine

  • 4 stroki česna
  • 2 srednje veliki čebuli
  • 250 g mešanih gob (ali šampinjonov)
  • 200 g graha
  • 300 g (mini) korenčka
  • 1 sesekljan paradižnik ali 3 JŽ paradižnikove omake
  • slab dcl piva
  • 1 JŽ moke (pribl. 30 g)
  • 1 jušna kocka
  • 3 dcl vode
  • 0,5 dcl sladke smetane
  • po velik ščep timijana, majarona, sladke paprike v prahu, soli in popra

    Profimedia, revija Jana
    Zelenjavna pita iz lonca

Potrebujemo še:

  • 250 g listnatega testa
  • jajce za premaz

Priprava

1.  Pečicosegrejemo na 220 stopinj.

2.  Čebulo nasekljamo, česen stremo. Na nekaj žlicah olja posteklenimo čebulo, dodamo česen in gobe ter pražimo nekaj minut. Zalijemo s pivom in premešamo.

3.  Dodamo vso preostalo zelenjavo, jušno kocko in vse preostale začimbe. Naposled dodamo moko in dobro premešamo, da ne nastanejo grudice. Zalijemo z vodo in premešamo, na koncu dodamo še smetano ter odstavimo. Pokusimo, če je treba dodati še kakšno začimbo.

4.  Vse zlijemo v pekač, ki ga ni treba namastiti ali obložiti s peki papirjem. Robove pekača premažemo z razžvrkljanim jajcem.

5.  Listnato testo razvaljamo na nekaj milimetrov debelo in izrežemo krog v velikosti pekača. Preostanek testa oblikujemo v kepo in ponovno razvaljamo. To razrežemo na trakove, s katerimi obložimo robove pekača, in jih zopet premažemo z jajcem. Naposled prekrijemo pekač z izrezanim krogom testa. Celotno površino premažemo z jajcem in po sredi naredimo zareze, da bo lahko para uhajala.

6.  Pečemo v ogreti pečici pribl. 25–35 minut, da se naredi hrustljava skorjica.

7.  Takoj postrežemo. 

NAMIG

Pod nadevom ni testa, zelenjavno mešanico le vlijete v pekač in ga pokrijete z zgornjo plastjo listnatega testa. Torej nobene peke na slepo, nobenih skrbi, ali bo zelenjava kuhana ali testo surovo. Hitro pripravljeno in okusno kosilo, ki ga lahko priredite po svojih željah.

Profimedia, revija Jana
Pečen krompir s prekajenim mesom

Pečen krompir s prekajenim mesom

Sestavine

1 kg krompirja, kuhanega v lupini

250 g kuhanega prekajenega mesa

3 jajca

približno 5 dl mleka

90 g masti

sol

nekaj žlic zaseke

Priprava

1. Skuhan in ohlajen krompir olupimo in narežemo na rezine.
2. Pekač namastimo z mastjo in po dnu razporedimo plast krompirja. Malo ga posolimo, nanj razporedimo plast na grobo narezanega prekajenega mesa in obogatimo z zaseko. Dodamo drugo plast krompirja in posolimo. Če nismo porabili vseh sestavin, nadaljujemo s še eno plastjo prekajenega mesa in spet dodamo malo zaseke. Tako nadaljujemo, dokler ne porabimo vseh sestavin (zadnja plast mora biti krompir).
3. V skodelici stepemo jajca z mlekom in malo soli. S to mešanico prelijemo krompir in meso ter pečemo na 180 °C toliko časa, da se na površini naredi zlata skorjica. Postrežemo z zeljno solato.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 4., 23. januar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!