Nasveti

Pri nas je zmeraj cvetoče in zeleno

Lara Jelen
21. 1. 2024, 07.00
Deli članek:

Je kdo rekel, da so zimski okrasni vrtovi prazni in dolgočasni? To nikakor ne drži za vrt, ki ga je ustvarila krajinska arhitektka Klementina Tement iz vrtnarstva Tement. Prvi pomladni cvetovi se pri njej prikažejo že od decembra. Pokazala nam je nekaj najljubših in morda tudi manj poznanih.

osebni arhiv vrtnarstva Tement
lementina Tement uživa v delu z rastlinami. Pod njenimi rokami je nastal tudi tale čudoviti zimski šopek s pridihom pomladi.

»V vrtnem oblikovanju se je v našem podnebju zelo smiselno osredotočiti na letni čas, ko v naši naravi večina rastlin počiva. Zato uporabimo nekatere naše in nekaj tujih rastlin, ki s svojimi zimskimi cvetovi ozelenijo zaspane zimske mesece. Smrdljivi telohi so ognjemet zelenih cvetov, ki se na krasnih steblih dvigujejo med nežno stipo, prav takšni so mlečki, izbiramo lahko med visokimi in kompaktnejšimi sortami,« pravi sogovornica.

osebni arhiv vrtnarstva Tement
»V vrtnem oblikovanju se je v našem podnebju zelo smiselno osredotočiti na letni čas, ko v naravi večina rastlin počiva,« pravi sogovornica

Februarja se zimski predstavi na vrtu pridružijo zimzelene brogovite in šmarne hrušice. »Šmarne hrušice je opazil in gojil na svojem posestvu Mont Vernon v Virginiji že prvi ameriški predsednik G. Washington. Zadnje čase postaja nadvse priljubljena užitna rastlina v večjih mestnih središčih. Šmarna hrušica nam daje vse, kar kot zahtevni uporabniki pričakujemo – lepoto v vseh letnih časih. Užitni plodovi šmarne hrušice od junija do julija so le še dodana vrednost. Na manjših vrtovih lahko višino nadzorujemo s pomladansko rezjo, če nam prostor omogoča, pustimo rastlini svobodo, ne bo nas razočarala. Spomladi beli cvetovi, čez poletje lepo zeleni listi in vitaminov polni modri plodovi, v jesenskih mesecih sledi barvna preobrazba v oranžno-rdeče- rumene tone.«

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št.  št. 3., 16. januar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!