Nasveti

Popolni linški piškoti z ribezovo marmelado

Lara Jelen
18. 12. 2023, 06.00
Deli članek:

Skrivnost najokusnejših linških piškotov je maslo ravno pravšnje temperature. Okoli 15 stopinj naj bi imelo, čemur se bomo približali, če ga iz hladilnika vzamemo približno eno uro pred pripravo kultnih piškotov. Za božične praznike jih lahko napolnimo z ribezovo marmelado, da bo že po barvi sredice videti, da so malce drugačni. Tako kot je december sam.

Profimedia
Popolni linški piškoti

Sestavine
300 g gladke bele moke
100 g sladkorja v prahu
220 g masla, narezanega na kocke
1 jajce
ščepec na drobno naribane bio limonine lupinice
ščepec soli
ribezova marmelada za polnilo

Priprava
 1. Maslo penasto umešamo s sladkorjem. Naj se nam ne mudi, vztrajajmo, da sestavini postaneta eno. Nato enačbi primešamo razžvrkljano jajce, presejano moko, ščepec soli in limonino lupinico. Ko je masi enkrat dodana moka, vse skupaj samo še na hitro premešamo. Pripravljeno testo zavijemo v folijo za živila in ga za vsaj eno uro postavimo v hladilnik.
2. Nato testo na pomokani površini razvaljamo v približno 2–3 mm debelo ploščo in izrežemo izbrane oblike. Polovici piškotov z modelčkom izrežemo luknjico na sredini. 
3. Izrezane piškote položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in jih približno 10–15 minut pečemo v pečici, predhodno ogreti na 160 °C, dokler se ne obarvajo nežno zlatorjavo.
4. Pečene piškote ohladimo in tiste brez luknjic premažemo z ribezovo ali katero drugo marmelado. Vsakega izmed njih pokrijemo s piškotom z luknjico.
5. Z mletim sladkorjem bomo varčevali naslednje leto, zato ga brez slabe vesti posujte po piškotih. Ne samo, da bodo videti bolj zimsko, tudi v ustih se bodo raztopili kot rahel sneg.

NAMIG
Za za odtenek bolj zdravo različico lahko namesto bele moke uporabimo polnozrnato. Vendar pa se ti piškoti ne bodo tako nebeško topili v ustih.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 50, 12. december, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!