Nasveti

Sladki december: Smetanovi piškoti na dva načina

Lara Jelen
9. 12. 2023, 03.00
Deli članek:

Pripravite kuhinjske tehtnice, valjarje, modelčke in pekače, začenja se praznična peka! Če bi v svojo zbirko najboljših receptov radi dodali kakšnega novega, je pred vami nekaj izvrstnih izpod rok Jasmine Pirnar Krope, ustvarjalke kulinaričnega bloga Yaska.

JASMINA PIRNAR KROPE, YASKA.SI
Smetanovi piškoti na dva načina

»To so piškoti mojega otroštva! Moja mami jih je pogosto pripravljala v obliki žepkov, polnjenih z domačo slivovo marmelado, ki jo je skuhala iz ekoloških sliv iz domačega sadovnjaka na Dolenjskem. Če pa marmelade nimamo, lahko smetanove piškote pripravimo tudi malo drugače. Na primer kot nežne in krhke smetanove vaniljeve snežinke, ki se, bogato posute s sladkorjem v prahu, dobesedno topijo v ustih,« pravi Jasmina.

Sestavine

  • 150 g gladke moke (najbolje iz ekološke pšenice)
  • 125 g masla sobne temperature
  • 90 g kisle smetane
  • 2 žlički sladkorja v prahu
  • 1 žlička tekoče vanilje
  • majhen ščepec soli
  • sladkor v prahu

Preostalo

  • slivova marmelada

Priprava

  1. Moko presejemo in ji dodamo na drobne koščke narezano maslo sobne temperature ter kislo smetano, ki smo ji primešali sladkor v prahu, vaniljo in čisto majhen ščepec soli. Vse skupaj hitro in dobro zgnetemo v gladko testo, ki ga nato pokritega za vsaj pol ure postavimo v hladilnik.
  2. Pečico ogrejemo na 180 stopinj.
  3. Na rahlo pomokani delovni površini polovico ohlajenega testa razvaljamo na nekaj milimetrov debelo, preostalo polovico pa postavimo nazaj v hladilnik. Pomembno je, da delamo z zelo hladnim testom, ker je precej nežno in se hitro topi.
  4. Marmeladni žepki: z modelčkom ali kozarcem izrežemo iz testa kroge in jim na sredino damo žličko marmelade, nato pa testo po zunanjem robu najprej s prsti, nato pa še z vilicami stisnemo skupaj.
  5. Smetanove snežinke: z modelčkom izrezujemo poljubne oblike oziroma snežinke, in če se testo prijema modelčka, modelček pred izrezom vsakič »pomočimo« v moko.
  6. Piškote v obliki žepkov ali snežink položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo približno 15 minut, žepke mogoče malo dlje. Piškoti so pečeni, ko se njihovi robovi obarvajo rahlo svetlo rjavo.
  7. Pečene piškote takoj preložimo na mrežico, da se ohladijo in nato ohlajene posujemo s sladkorjem v prahu.

Kot sapica puhaste cimetove rolice

»Kljub vsej poplavi receptov za cimetove rolice, ki jih lahko najdemo na spletu, sem se odločila, da predstavim še svoj recept.  Je resnično dobro preverjen oziroma pripravljen že neštetokrat, saj si pri nas doma, sploh v jesensko-zimskem času, največkrat zaželimo prav to sladko dobroto. Vsa družina se povsem strinja, da si po izletu v naravi in snegu, ko se z rdečimi lički in utrujeni vrnemo domov, ali pa recimo na božično jutro, ko dom prevzame lep cimetov vonj, ničesar ne želimo bolj kot prav te puhaste, mehke in kot sapica nežne, pa vendar sočne in po cimetu dišeče ter še malo mlačne cimetove rolice, ki jih imamo najraje z vaniljevim prelivom iz kremnega sira. Če pa se zgodi, da kremnega sira nimamo pri roki, lahko rolice posujemo kar s sladkorjem v prahu in tudi takim prav nič ne manjka.«

Sestavine

Testo

  • 500 g gladke moke
  • 300 ml mlačnega mleka
  • 2,5 žlice sladkorja
  • 7 g suhega kvasa ali 25 g svežega kvasa
  • 1 jajce
  • 120 ml stopljenega masla
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička tekoče vanilje

Nadev

  • 50 g masla (sobne temperature)
  • 70 g rjavega sladkorja
  • 1,5 žlice cimeta v prahu

Preliv

  • 1 žlica masla (sobne temperature)
  • 3 žlice kremnega sira   
  • 3 žlice sladkorja v prahu
  • 3 do 4 žlice mleka
  • 1 žlička tekoče vanilje

Ostalo

  • Zobna nitka ali sukanec  
  • Maslo za namastitev pekača

Priprava

  1. Moko presejemo v posodo, na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo mlačno mleko, v katerem smo predhodno raztopili sladkor, ter dodamo kvas. Počakamo približno 10 min, da se kvas aktivira, kar pomeni, da se na površini postopoma začnejo pojavljati mehurčki (če delamo s suhim kvasom, postopek nadaljujemo brez čakanja, da se kvas aktivira).
  2. Nato ob strani v moko dodamo še sol, stepeno jajce, tekočo vaniljo teinr ob mešanju z aparatom postopoma dodamo še stopljeno maslo.
  3. Testo z aparatom gnetemo približno 8 minut, da postane gladko, prožno in na otip lepljivo.
  4. Posodo s testom zapremo s pokrovom ali prozorno folijo za živila in pustimo, da testo vzhaja za dvakrat toliko.
  5. Vzhajano kepo testa preložimo na delovno površino, ki jo predhodno na tanko naoljimo, in testo nežno razvaljamo v pravokotnik dimenzije približno 45 x 35cm.
  6. Pripravimo nadev, in sicer zmehčano maslo zmešamo s sladkorjem in cimetom ter nato z nadevom enakomerno premažemo razvaljano testo po celotni površini.
  7. Z nadevom premazano testo zvijemo v rulado – prvo četrtino testa zvijemo zelo na tesno, nato pa z dlanmi testo previdno »zarolamo« do konca.
  8. Rulado narežemo na 12 približno enako debelih kosov oziroma rolic (moja rulada je ponavadi dolga 50 cm in jo narežem na nekje 4 cm debele kose), pri čemer si lahko pomagamo z nitko, da ne deformiramo testa oziroma oblike rolic. Lahko pa rulado seveda narežemo tudi z nožem, vendar se v tem primeru rolice malce potlačijo, zato jih moramo z rokami poravnati, da dobimo lepo okroglo obliko.
  9. Rolice položimo v pekač, ki smo ga dobro namastili z maslom (moj pekač je velik 30 x 21 cm in vanj položim rolice po sistemu 3 x 4). Nato pekač z rolicami pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati še pol ure.
  10. Pečico ogrejemo na 200 stopinj in pečemo približno 20 minut (pečem jih na spodnji rešetki).
  11. Pečene rolice vzamemo iz pečice in jih takoj pokrijemo s kuhinjsko krpo, da skorjica postane lepo mehka, ter pustimo, da se ohladijo do mlačnega.
  12. Pripravimo kremast vaniljev preliv, tako da vse sestavine zmešamo v gladko, fino zmes, pri čemer pazimo, da so sobne temperature, saj se tako izognemo grudicam. Lahko pa rolice preprosto oziroma po okusu potresemo le s sladkorjem v prahu.

NAMIG: Za cimetove rolice Jasmina najraje uporabi suhi kvas, saj je postopek hitrejši, pa tudi okus po kvasu je nežnejši.

NASVET: Zelo pomembno je, da testo z aparatom gnetemo približno 8 minut, da postane lepo gladko, prožno in na otip lepljivo.

Še več prazničnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 49, 5. december, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!