Nasveti

Nikotinske vrečke: mladostniki so zasvojeni hitro in močneje

T. N. S.
7. 12. 2023, 06.00
Deli članek:

Otroci v zgodnjih najstniških letih so radi »kul«. Že od nekdaj je to pomenilo, da se odraslim sočasno upirajo in jim poskušajo biti podobni. Tudi z alkoholom in cigaretami so pogosto kazali, da so že »veliki«. Danes ni nič drugače. Le da so se pijači in tobaku pridružili energijske pijače in raznorazni s tobakom povezani izdelki, s katerimi tobačna industrija izigrava čedalje strožje kadilske zakone. Nova moda med mladimi so tako postale nikotinske vrečke, ki jih teoretično lahko kupijo tudi otroci, saj še niso regulirane.

Shutterstock
Nova moda med mladimi so tako postale nikotinske vrečke.

Ravnatelji ne le srednjih, temveč tudi osnovnih šol povejo, da mladi čedalje pogosteje posegajo po elektronskih cigaretah. Morda ne ravno med odmori, zato pa jih vidijo, kako okoli šol puhajo popoldne, ko je pouka konec. Ne potrebujejo pa najstniki dragega vejpa, da bi se počutili odrasle. Priljubljene postajajo nikotinske vrečke, različica bolj znanih fug ali snusa, ki pa ne vsebujejo tobaka. To so beli polprepustni zavojčki, dolgi nekaj centimetrov in široki približno centimeter. Vsebujejo nikotin, arome, sladila in polnila oziroma rastlinska vlakna ter stabilizatorje. Uporabljajo se tako, da si jih namestimo v ustih. Načeloma med zgornjo ustnico in dlesen, a vsak uživalec ima svoj način. Nikotin in druge snovi iz tobaka preidejo v kri preko sluznice. Pogosto vsebujejo tudi soli, ki rahlo ranijo sluznico in poskrbijo, da se nikotin vsrka še hitreje. Vrsta uporabljenega nikotina se med blagovnimi znamkami razlikuje, nekatere ga pridobivajo iz rastline tobak, medtem ko drugi uporabljajo sintetični nikotin, ustvarjen v laboratoriju.

Shutterstock
Mladi so hitro in bolj odvisni.

Mladi hitro in bolj odvisni

Pri branju navodil na nikotinskih vrečkah se človek vpraša, zakaj neki bi si jih kdorkoli sploh želel poskusiti, saj ponudniki sami opozarjajo, da bo uporabnik najprej čutil mravljinčenje ali pekoč občutek, ki lahko traja nekaj časa – odvisno od količine nikotina v vrečki. Opeklina, pišejo, je lahko precej močna in šok za prve uporabnike, vendar pogosto mine po 15 minutah. Ena vrečka naj bi zadovoljila potrebe po nikotinu za eno uro. Nikotina je v vrečkah pogosto celo več kot v cigaretah, nikoli pa ga ne vsebujejo manj. Nikotin je, kot vsi vemo, prav tista snov, zaradi katere kadilci tako težko prekinejo to škodljivo razvado, saj povzroča močno odvisnost. Na NIJZ opozarjajo, da so mladostniki še veliko bolj kot odrasli dovzetni za zasvojenost z njim. Mlajši ko je posameznik ob začetku uporabe nikotina, verjetneje bo postal zasvojen in tudi močneje. Nikotinska zasvojenost že v rosnih letih pa je še posebej nevarna, saj se takrat možgani intenzivno razvijajo, izpostavljenost nikotinu pa lahko povzroči trajno škodo. Paleta škodljivih učinkov je široka, vse od zmanjšane miselne sposobnosti, motenj v delovnem spominu, pozornosti, razpoloženju in zaznavanju zvoka do povišane impulzivnosti ali tesnobnosti ter višjega tveganja za uporabo drog.

Ne gre pa le za nikotin, uporabnik nikotinskih vrečk je izpostavljen tudi umetnim sladilom in pri nekaterih tržnih znamkah tudi rakotvornim nitrozaminom. Vsi učinki dolgoročne uporabe na zdravje še niti niso raziskani, saj so ti izdelki na trgu še prekratek čas. Že kratkoročna uporaba pa povzroča draženje ustne sluznice, vrtoglavico, slabost, pospešen in/ali nereden srčni utrip ter zvišan krvni tlak. Prav to pa je tudi eden od razlogov, zakaj mladi posegajo po nikotinskih vrečkah. Enako kot pri energijskih pijačah jim ugaja prav ta povečana vzdraženost, občutek, da se dogaja nekaj adrenalinskega, skratka rahla »zadetost«.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 49, 5. december, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!