Ljudje

Erik Ferfolja, svetovni prvak v bodibildingu: V meni je nekaj špartanskega

Katja Božič
7. 12. 2023, 04.30
Deli članek:

Erik Ferfolja, ki je bil dolga leta del slovenskega medijskega vrveža – novinar, pevec, maneken, organizator tekmovanja Mister Slovenije in še marsikaj – se je pred časom umaknil v mir in samoto slovenskega Krasa. V odmiku je dobil priložnost razmisliti, kaj si v življenju resnično želi početi, in delati to iz srca. Športnik po duši zadnje tri sezone tekmuje v bodibildingu. In že kar takoj, na prvem velikem tekmovanju po menjavi kategorije v Kopru, je v kategoriji Mr. Muscle Model postal svetovni prvak. Šport, ki je za opazovalca krut, z veliko odrekanja, njega motivira k preizkušanju svojih meja. To je zame veliko veselje in sreča, pravi.

Osebni arhiv
Erik Ferfolja, svetovni prvak v bodibildingu

»Ko sem se začel pred devetimi leti ukvarjati z duhovnostjo, meditirati in se povezovati sam s sabo, s svojo resnico, so počasi začele odpadati stvari, ki očitno sploh niso bile moje. Naš um grabi po zunanjih stvareh in si umišlja, kaj je zanj dobro, ko pa se začneš povezovati s svojo dušo, stvari, ki so se ti še nedavno zdele smiselne, postanejo nesmiselne,« začne razlagati, zakaj se je umaknil od medijskega blišča. Srečala sva se v bližini fitnesa Sport&fit v italijanski Gorici, kjer že leta redno trenira in svoje znanje kot osebni trener deli drugim. Poznam sem ga še iz prejšnjega časa, in ko sem ga ponovno videla, je bila razlika med takratnim fantom in moškim pred mano presenetljiva. Še vedno mehka duša, enake prijazne oči, a iz njih veje žar samozavestnega petinštiridesetletnega izklesanega moškega, ki je našel svoje mesto in si z izjemnimi uspehi dokazal, da je na pravi poti.   

V mir na Kras

»Ugotovil sem, da me je kup stvari, ki sem jih sicer počel z veseljem,  izčrpavalo, pa tudi rezultati niso bili takšni, kot sem želel. Vsi so vedeli za tekmovanje Mister Slovenije, organizirali smo ga na res visoki ravni, ampak ko smo na koncu potegnili črto, smo vedno ugotovili, da smo z denarjem na ničli ali celo v minusu. Vsi so mi govorili, da sem car, ker se česa takega nihče ni lotil, v resnici sem bil pa izčrpan, revež in nesrečen, ker kljub mojemu velikemu vložku ni bilo pravih rezultatov. Če se ne bi začel ukvarjati s svojim duhovnim razvojem, bi najbrž še nekaj let vztrajal.« Ko je leta 2017 prodal licenco za tekmovanje, je še dve leti sodeloval pri televizijski produkciji resničnostnih šovov in bil predstavnik za stike z javnostjo na nekaj velikih dogodkih. A stroški življenja v Ljubljani so postajali preveliki, potreba po miru in tišini pa čedalje večja, zato je potegnil črto in se vrnil v Korita na Krasu, v hišo svojih staršev, si poiskal povsem običajno službo ter se začel ukvarjati sam s sabo. »Želel sem si mirnega življenja, dokler ne bi začutil strasti, ki bo zame prava in s katero se bom ukvarjal z dušo ter veseljem. V miru, ne na silo. Ko si v svoji energiji stabilen in si v stiku s sabo, se stvari poklopijo,« je prepričan.

Osebni arhiv
Erik Ferfolja: Pomembno je, kako znaš svoje telo predstaviti!

Ravno pravšnji za ta šport

Od nekdaj se je ukvarjal s športom, v fitnes je hodil od svojega dvajsetega leta, v tistem času pa se je temu športu posvetil še malo bolj. Zanimali so ga učinkoviti treningi, prehrana, vsake stvari se namreč rad loti temeljito. Prijatelja Tomaža Koka, svojega današnjega trenerja, ki se je tudi ukvarjal z bodibildingom, je ves čas zasipal z vprašanji, dokler mu ni ta dejal, da je glede na to, koliko o tem športu že ve, ter s svojo genetiko ravno pravšnji zanj. Potem pa je prišla še epidemija koronavirusa in mu zaradi več prostega časa omogočila, da se je športa lotil z vso resnostjo. Sledil je fizičnim in prehranskim napotkom svojega res strokovno usposobljenega trenerja. Prvi dve leti je tekmoval v nižjih kategorijah, letos pa sta se s trenerjem odločila, da je pripravljen za menjavo kategorije. »Ta zahteva bolj kompleksno pripravo fizičnega telesa in posledično zahtevnejšo predstavitev na odru. Praktično sem bil novinec in nisem vedel, kaj lahko pričakujem. Vendar sem že med pripravami začutil, da je odločitev prava.« Že na prvi pomembni tekmi v Kopru je stal na najvišji stopnički na, v kategoriji Mr. Athletic  pa se je na istem tekmovanju uvrstil na drugo mesto.

Ubijalske diete

Pogled na do zadnje pičice izklesane moške, na katerih izstopa in se napeto bohoti prav vsaka mišica, njihovo telo pa je brez enega samega grama maščobe, je prav gotovo vznemirljiv, a priti do te točke in takšno telo obdržati, je prava umetnost. Veliko je dela, trpljenja, odrekanja, lakote in prenajedanja, a končni rezultat preseže vse tiste občutke, ki te pred tem želijo včasih tudi pokopati ter te nenehno preskušajo, kako močan si in ali boš vzdržal. Marsikdo se drži za glavo, kako ima voljo to početi. »V meni nenehno gori neki ogenj, ki me žene naprej.« Treningi so naporni, diete v obdobju tekem ubijalske. Kljub temu pa ga uspehi ženejo naprej, mu dajejo motivacijo, da ta šport trenira še resneje in s še večjim entuziazmom.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 49, 5. december, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!