Nasveti

Darila z dodano vrednostjo: Dvakrat razveselite!

Katja Božič
3. 12. 2023, 05.00
Deli članek:

Kaj je lepšega kot pokloniti praktično darilo in s tem še pomagati nekomu v stiski ali do lepše prihodnosti, ki si jo zasluži vsakdo! Tu je samo nekaj zamisli, poiščite še svoje!

revija Jana
Copati z motivom Srečka Kosovela za ustvarjalne!

Copati z motivom Srečka Kosovela za ustvarjalne!

»Kaj nas lepše poveže z domačnostjo doma, kraja, kjer odvržemo vse skrbi in se počutimo varno, kot prav copati,« je s prijateljico ugotavljala Anja Vogrič, vodja kreativnih projektov pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije, ko je razmišljala, kakšen izdelek ponuditi tistim, ki želijo prispevati v humanitarne programe ZPMS. Takrat sta se spomnili na eno naših najbolj znanih modnih oblikovalk Urške Drofenik, in ta je izziv z veseljem sprejela – ker se je prvič spopadla s kreiranjem copat, predvsem pa zaradi dobrodelnosti. Tako je nastal prvi dobrodelen copat CopArt z motivom človeške ribice, iz pralnega, trajnostnega materiala, ki ga je mogoče reciklirati, so ga napravili v družinskem čevljarstvu Brodi v Tržiču. Del sredstev od vsakega prodanega izdelka namenjajo skladu Sapramiška za otroke s posebnimi potrebami – za njihove terapije, medicinske pripomočke ali psihosocialno pomoč, ki si jih starši ne morejo privoščiti. Kar 1300 copatov je doslej našlo novega lastnika. Letos pa so k sodelovanju povabili novega oblikovalca, Žareta Kerina, in ta je copatu vtisnil podobo Srečka Kosovela. Oblikovalec vidi pesnika kot velik navdih mladim generacijam, ki jim svetuje, naj sledijo svojim strastem. »Ne glede na okoliščine verjemite vase in vztrajajte,« pravi Žare Kerin, ki se je odločil sredstva svoje kreacije, ki so jo prav tako izdelali v podjetju Brodi, nameniti skladu Glasbenik sem. »S temi sredstvi želimo otrokom in mladostnikom omogočiti obisk glasbene šole ali pomagati pri nakupu inštrumenta,« je povedala Vogričeva. Z nakupom ličnih copat CopArt kar na spletni strani zpms.si boste zagotovo narisali nasmeh na obraz marsikakšnemu nadobudnežu. Kot zanimivost vam izdamo še, da je prva dva para copat zase in za svojo ženo kupil zelo znan slovenski glasbenik, sklad Glasbenik sem pa podpira tudi podjetje Žito. Za mlade bodoče virtuoze boste prispevali z nakupom kruha jelen, hribovc ali ajdovega z orehi.

revija Jana
Srčkana posoda za otroke v stiski

Srčkana posoda za otroke v stiski

V Merkurju ste morda že naleteli na res srčkane bele emajlirane posode s pisanimi rožicami Enamelie by Neža for Kids. Kolekcijo je razvilo podjetje Ariessa, cvetlice na posodah pa je narisala takrat šestletna Neža iz Štajerske. S posodo želi podjetje podpreti delovanje programa ZPMS TOM telefon za otroke in mladostnike v stiski. Telefon na anonimni in brezplačni številki 116 111 že trideset let mladim omogoča, da v svoji stiski niso sami. V pogovoru z usposobljenimi svetovalci rešujejo majhne in velike izzive odraščanja. Pri TOM so se v preteklem letu po telefonu, v spletni klepetalnici in po elektronski pošti pogovarjali z več kot devetnajst tisoč mladimi. Za svoje delovanje pa seveda potrebujejo sredstva. Z nakupom emajliranih posod, ki vas bodo s svojim prisrčnim motivom gotovo razveselile, boste otrokom ali mladostnikom omogočili, da svojo težavo morda prvič nekomu zaupajo ter poiščejo pomoč. Posodo je mogoče kupiti tudi na spletni strani podjetja ariessa.si.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 48, 28. november, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!