Nasveti

Janina zdravniška linija: Grenivkin sok in antidepresivi?

Uredništvo
25. 11. 2023, 05.30
Deli članek:

Pozdravljeni! Morda se bo komu to zdelo neumno vprašanje, ampak mene res zanima, ali lahko ješ grenivko oziroma piješ grenivkin sok, če jemlješ antidepresive. Šifra: soseda

Dreamstime
grenivkin sok, sok grenivke

Draga soseda,

najprej vam povem, da ni neumnih vprašanj. Neumni pa so včasih kakšni odgovori. Zato vam z veseljem odgovarjam, kot sledi.

Vpliv grenivkinega soka na učinkovanje nekaterih zdravil so odkrili leta 1989. Prvi članek, ki je opisoval součinkovanje grenivkinega soka, sega v leto 1991, objavili so ga v reviji Lancet. Obseg neželenega učinka grenivke je težko predvideti, saj je odvisen od zdravila, količine in kakovosti zaužitega živila, pri ljudeh pa se tudi razlikuje količina izločenih encimov.

Pri tem grenivka ni nezdrav sadež. Odsvetujejo jo le ljudem, ki jemljejo

• nekatera zdravila za zniževanje holesterola iz skupine statinov,

• nekatera zdravila za zniževanje povišanega krvnega tlaka,

• nekatera zdravila, ki preprečujejo zavrnitev presajenih organov,

• nekatera zdravila za zdravljenje anksioznosti in depresije,

• kortikosteroidi, ki jih uporabljamo pri boleznih, kot sta Crohnova bolezen in ulcerozni kolitis,

• nekatera zdravila za zdravljenje srčnih aritmij,

• nekateri antihistaminiki.

Torej je to kar precej različnih vrst zdravil, kar je posledica dejstva, da encimski sistem, na katerega učinkujejo sestavine grenivke, razgrajuje veliko zdravil. Predvsem ob začetku zdravljenja z novim zdravilom je priporočljivo preveriti dejavnike, ki vplivajo na učinkovitost in varnost zdravljenja. Pot razgradnje in izločanja iz telesa je lahko tudi znotraj ene skupine zdravil (skupina antidepresivov) različna. S tem lahko tudi razložimo, zakaj je vpliv grenivke na jemanje antidepresivov pri nekaterih večji, pri drugih manjši, na nekatera pa uživanje grenivke nima nobenega škodljivega učinka.

Mateja Jordovič Potočnik
Vida Drame Orožim, specialistka nevrologije in psihiatrije

Učinek lahko izzove uživanje sadeža ali njegovega soka. Neželeni učinek se lahko pojavi tudi pri uživanju španskih grenivk  – pomaranč Sevilla, pomela in tangela (križanec med mandarino in pomelom). Drugi citrusi, limona, pomaranča, mandarina, tega součinkovanja nimajo.

Součinkovanje grenivkinega soka je posledica vsebnosti furanokumarinov, ki zavirajo ključne encime (citokrom P 450, jetrni encim in druge), odgovorne za presnovo nekaterih zdravilnih učinkovin. Pride lahko do oslabitve ali okrepitve njihovega želenega ali neželenega učinkovanja. To se dogaja predvsem v steni tankega črevesa. Zato furanokumarini grenivke zavirajo razgradnjo zdravila.

V vašem primeru se lahko učinek antidepresiva zmanjša. Včasih pride lahko pri nekaterih osebah tudi do paradoksnega učinka, torej zvišanja učinka zdravila, kar pa je težko predvideti.

Draga soseda, upam, da vas bo razlaga prepričala in v času jemanja antidepresiva ne boste uživali grenivke ali njej podobnih sadežev.

Med jemanjem antidepresivov vam ob tej priložnosti svetujem tudi popolno abstinenco od alkohola. Sočasno uživanje antidepresivov in alkohola lahko povzroči težje psihične motnje.

Lep pozdrav,

Vida Drame Orožim, specialistka nevrologije in psihiatrije

Jana
Janina zdravniška linija

Veseli bomo vaših vprašanj, pričakujemo jih na elektronskem naslovu: jana@media24.si; pa tudi navadna pisma so še vedno dobrodošla, na naslovu: revija Jana, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje. Vprašanje pošljite s pripisom JANINA ZDRAVNIŠKA LINIJA, če želite odgovor točno določene zdravnice, pripišite njeno IME. Obvezno pa pripišite tudi ŠIFRO, pod katero bosta objavljena vprašanje in odgovor, da ne razkrivamo občutljivih osebnih podatkov.

Odgovarjajo in svetujejo:

Miroslava Cajnkar Kac, specialistka šolske medicine

Prim. Jasna Čuk Rupnik, specialistka pediatrije

Vida Drame Orožim, specialistka nevrologije in psihiatrije

Alenka Höfferle Felc, specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine

Prim. Mojca Kos Golja, specialistka interne medicine in revmatologije

Prim. Marta Križnar Škapin, specialistka pedontologije

Metka Marković Lesjak, specialistka splošne medicine

Tatjana Zorko, specialistka kardiologije in psihoterapevtka

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!