Nasveti

Sveča iz odpadnega jedilnega olja

Lara Jelen
20. 11. 2023, 07.00
Deli članek:

Odpadno jedilno olje je zelo neprijazen odpadek zaokolje, ki pa ga lahko zmanjšamo. Izdelajmo si dišečo svečko, ki nam bo polepšala dolge zimske večere.

Shutterstock
Sveča iz odpadnega jedilnega olja

Poleg odpadnega jedilnega olja bomo potrebovali ognjevarni kozarček za svečo (tudi tega lahko recikliramo), stenj (kupimo ga v trgovinah za ustvarjanje) in parafinski vosek. Namesto tega lahko na spletu kupimo poseben prašek za izdelavo sveč, ki ga prodaja slovensko socialno podjetje Bolje, ustanovljeno z namenom zaposlovanja najranljivejših skupin ljudi na trgu dela. 

Sestavine za 1 svečo

150 ml odpadnega jedilnega olja

30 g parafinskega, čebeljega ali katerega drugega voska (ali posebnega praška za izdelavo sveč)

10 kapljic eteričnega olja pomaranče (po želji)

stenj

ognjevarni kozarček za svečo

Izdelava

1. Uporabljeno jedilno olje najprej ohladimo, nato pa precedimo skozi cedilo ali gazo, da ga prečistimo.

2. Precejeno olje nalijemo v ognjevarno posodo (ki je sicer ne uporabljamo za kuho jedi – uporabimo recimo kakšno dotrajano posodo, ki je še nismo zavrgli). Olju primešamo tretjino voska, dobro premešamo in postavimo na štedilnik. Segrevamo 1–2 minuti, da se vosek stali. 

3. Posodo odstavimo in primešamo preostali vosek. Dobro premešamo, da se vosek razporedi po celotni zmesi. Po želji dodamo nekaj kapljic eteričnega olja in še enkrat dobro premešamo.

4. Tekočino vlijemo v kozarec za svečo, nato vanj potopimo stenj.

5. Pustimo, da se vosek v kozarcu strdi. Takrat samo še odrežemo stenj kakšen centimeter pod robom kozarca. Sveča naj počiva vsaj kakšen dan, preden jo uporabimo.

NAMIG

Bliža se čas obdarovanja, ko lahko tako izdelana sveča postane tudi zelo pozorno in lepo darilo.

NASVET

Ko svečo prižgete prvič, jo pustite goreti toliko časa, da se vosek stopi po celotni površini. Tako bo sveča tudi ob naslednjih prižiganjih lepše in v celoti izgorela.

Prispevek je objavljen v reviji Jana, št. 46, 14. november, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!