Nasveti

Iz babičine shrambe: Špinačne polpete

Metka McCully Žigon
20. 11. 2023, 06.00
Deli članek:

Okusne, hitro pripravljene, zdrave. Sama jih pripravljam s špinačo in mletim puranjim mesom. Dobre pa so tudi, če namesto mesa uporabite krompir. Za 4 osebe potrebujete 4 srednje velike kuhane krompirje. Lahko uporabite tudi kuhano čičerko ali celo star kruh, ki ga namočite.

Shutterstock
Špinačne polpete

Sestavine

·         200 g (zamrznjene) špinače

·         300 g mletega puranjega ali piščančjega mesa

·         sol, mlet muškatni orešček – po okusu

·         2 žlici ribanega parmezana

·         1 jajce

·         krušne drobtine

·         olivno olje

Priprava

1. Če uporabite zamrznjeno špinačo, jo prej odtalite in iztisnite odvečno vodo. Če pa imate svežo, jo le na žlički masla podušite, da oveni. Zmešajte jo z mletim mesom. Priporočam, kot sem napisala, piščančje ali puranje meso, ki je bolj nežnega okusa in se lepše ujame z okusom špinače. Vmešamo še eno celo jajce in parmezan. Po okusu solimo in začinimo z muškatnim oreškom.


2. Z žlico zajamemo maso in jo povaljamo v drobtinah. Oblikujemo kroglico, ki jo nato malo sploščimo, da nastane oblika polpeta. Ne kompliciramo preveč.

3. Polpete odlagamo na pekač, obložen s peki papirjem. Poškropimo jih z oljem in spečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija. Pečemo približno 15 do 20 minut, vmes enkrat obrnemo.


4. Pečene polpete postrežemo z zelenjavnimi prikuhami, jogurtovo omako ali le veliko skledo sezonske solate.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 46,  14. november, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!