Nasveti

Zelena lekarna: Šentjanževka, zdravilo proti potrtosti

Sonja Grizila
17. 11. 2023, 04.00
Deli članek:

Med bolezensko depresijo in potrtostjo, ki se nas loti zaradi osamljenosti ali hudih prelomnic v življenju, je seveda razlika.

Shutterstock
Šentjanževka je od pamtiveka zdra- vilo proti potrtosti.

                            Pri prvi je treba nemudoma k zdravniku, pri drugi pa bodo dobrodošli pomoč dobrovoljnih sorodnikov in prijateljev, dopust zunaj domačega okolja, veliko gibanja na svežem zraku, pa tudi v zeleni lekarni se kaj najde – za prvo in drugo obliko depresije, ki je v zimskih mesecih, ko je malo svetlobe in manj priložnosti za gibanje, še nasilnejša. Saj ste že najbrž slišali starejše, ki jadikujejo, da je vsaka zima bolj naporna in da komaj čakajo pomladi. Ne gre le za mraz, temveč tudi za pomanjkanje naravne sončne svetlobe, ki vpliva na telesno in duševno dobro počutje.

                            Naravnih zdravil proti depresiji je kar nekaj, najbolj raziskana (v farmaciji) je vsekakor šentjanževka. Če ste jo poleti nabrali, nasušili ali namočili v olje, jo imate zdaj pri roki. Če je nimate, jo dobite v zeliščnih lekarnah. Šentjanževka je od pamtiveka zdravilo proti potrtosti, kot so nekoč imenovali depresijo, seveda pa ne moremo pričakovati, da bo začela učinkovati takoj – niti močni antidepresivi ne morejo takoj urediti neravnovesja v možganih, ampak se to zgodi šele po dobrih treh tednih. Če imamo težave s tesnobnostjo, če smo utrujeni, slabo spimo, če sumimo, da bomo pregoreli, naj postane šentjanževka naša stalna spremljevalka ali pa vsaj naredimo dvomesečno kuro – tako bomo lahko ugotovili, kakšna je razlika med prej in potem.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 46,  14. november, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!