Nasveti

Gratinirani krompir z blitvo

Biba Jamnik Vidic
17. 11. 2023, 03.04
Deli članek:

Jeseni običajno na vrtovih še zelo dobro uspeva blitva. Sama jo rada pripravim krompirjem. Ko dodam še česen, oljčno olje in parmezan, nastane jed, ki v ustih povzroči pravo eksplozijo okusov.

Biba Jamnik Vidic
Gratinirani krompir z blitvo

Sestavine za dve osebi

·         250 g blitve ali špinače

·         2 velika krompirja

·         2 dcl smetane za kuhanje

·         2 jušni žlici krušnih drobtin

·         10 dag parmezana

·         3 stroki česna

·         40 g masla

·         2 žlici oljčnega olja

·         sol in poper po okusu

Priprava

1. Olupljen krompir narežite na majhne kocke in ga skuhajte v slani vodi.

2. V drugi posodi zavrite vodo in jo posolite. Ko zavre, vanjo dajte blitvo oziroma špinačo in jo kuhajte 5 minut. Odlijte vodo, blitvo (špinačo) stresite na cedilo, kjer naj se ohladi. Ohlajeno dobro ožmite in nasekljajte.

3. Na srednji temperaturi raztopite maslo, ki mu dodate na drobno sesekljan česen. Pražite ga 3 minute, potem mu dodajte nasekljano blitvo (špinačo) in dobro premešajte. Nazadnje v posodo stresite še krompir, posolite in popoprajte po okusu. Kuhajte in ves čas mešajte še približno 5 minut, da se sestavine dobro povežejo.

4. Mešanico blitve (špinače) in krompirja stresite v manjšo ognjevarno posodo (če boste uporabili večjo posodo, količino sestavin podvojite) in jo najprej pokapljate z oljčnim oljem. Čez zelenjavno poslastico potresite drobtine. Po drobtinah prelijte še smetano za kuhanje in potresite nariban parmezan.

5. Posodo za dobrih 5 minut postavite v ogreto pečico na 250 °C, na najvišjo rešetko. Ko se povrhu naredi hrustljava skorjica, jed vzamete iz pečice. Preden jo razrežete, počakate približno 10 minut.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 46,  14. november, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!