Nasveti

Gnoj in kompost nista naša edina izbira

Miša Pušenjak
11. 11. 2023, 08.00
Deli članek:

Kmalu se bodo mnogi spraševali, kako in ali gnojiti. Jesensko gnojenje je bilo nekoč povsem običajno, danes pa ga mnogi opuščajo. Naj povem, da je gnojenje z gnojem še vedno nujno v jeseni, z drugimi organskimi gnojili pa lahko gnojimo tudi spomladi. Upoštevati je treba, da organska gnojila potrebujejo nekaj časa, predvsem pa mikroorganizme, zračno zemljo, vlago in toploto, da začnejo hraniti naše rastline. A potem hranila iz njih rastline lahko dobivajo tudi več let – odvisno seveda, o katerem gnojilu govorimo.

Shutterstock
Gnojenje z gnojem še vedno nujno v jeseni.

Mineralna ali organska gnojila

Mineralna, umetna, lahko topna gnojila res priskrbijo potrebna hranila za naše rastline, vendar daljnoročno ničesar ne prispevajo k ohranitvi kakovostne strukture zemlje. Mineralna gnojila uporabimo samo, če nam analiza zemlje pokaže pomanjkanje katerega izmed hranil.

Na vrtu torej uporabljamo organska gnojila. Organske snovi v tleh je le 3–5 odstotkov, a brez nje so v zemlji velike težave. Hranila se izpirajo, hitro nastopi suša, saj se vodne molekule nimajo kje zadržati, zemlja se zbija in seseda po vsakih močnejših padavinah. Vam je to kaj znano? Nekaj takega vidimo na številnih večjih njivah po Italiji, Franciji, žal včasih tudi pri nas. Po vsakem dežju na zemlji stoji voda, takoj zatem pa zemlja razpoka. Tukaj seveda rastline nikoli nimajo ugodnih pogojev za rast in razvoj. Tega si na svojem vrtu nikakor ne želimo.

Organska gnojila niso samo gnoj in kompost

Osnovno načelo ekološke pridelave je, da gnojimo tla, ne rastline. Zdrava, humozna prst potem med letom seveda skupaj z mikrobi nahrani naše rastline. Zemljo pa lahko gnojimo samo z organskimi gnojili. Mnogi pod imenom organska gnojila poznajo samo gnoj ali kompost. Res je, da sta to še vedno najpogosteje uporabljeni organski gnojili, nista pa edini.

Organska gnojila so lahko tudi rastline, ki jih namerno posejemo in potem zadelamo v zemljo, pravimo jim rastline za zeleno gnojenje. Rastline lahko tudi namakamo v vodi in tako pridobimo močna, tekoča organska gnojila. Z rastlinami, tako zelenimi kot posušenimi, lahko tla tudi zastiramo, pozneje pa jih zadelamo v tla in jih s tem obogatimo. Tudi tako gnojimo. Seveda pri gnojenju z rastlinami ne smemo pozabiti na metuljnice. Z njimi prav na poseben način obogatimo tla, prerahljamo povoženo, pohojeno zemljo in jih seveda pognojimo.

Zelo uporabno organsko gnojilo je tudi pepel. A pepel uporabljamo raje ciljno spomladi in poleti, ko z njim preganjamo tudi škodljivce. Zato ga pozimi hranite in ne nosite sproti na rodovitne površine.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 45, 7. november 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!