Nasveti

Točke za pomiritev: Pritisk, ki odpravi anksioznost, živčnost in tesnobo

T. N. S.
13. 10. 2023, 06.00
Deli članek:

Stresni vsakdanjik na pogosto pripelje v stanje razdraženosti, tesnobe in zakrčenosti. Na srečo lahko že v nekaj minutah in s pritiskom na pravo mesto poskrbimo, da bomo bolj umirjeni in sproščeni.

Shutterstock
Obraz: akupresurna točka je na sredini med obrvmi, kjer je rahla vdolbina.

Akupresura je 5000 let stara azijska metoda za pomoč pri zdravljenju, ki temelji na pritisku na določene točke telesa. Mnoge podzavestno in avtomatično uporabimo že sami, tudi tiste za umiritev in sproščanje. Gotovo ste kdaj kot otrok med obe dlani vzeli svinčnik in pritiskali. S tem ste že uporabili akupresuro, saj je sredi dlani točka za pomirjanje. Tudi odrasli, kadar smo jezni, prestrašeni ali razburjeni, stisnemo pesti in si zarijemo nohte v dlani. Pogosto si tudi nevede pomasiramo senca in točko med obrvmi. Tudi to sta točki, ki ju za umiritev priporoča starodavne kitajska modrost. Takšnih točk je še veliko.

Boljše počutje že v nekaj minutah

Akupresurne točke, ki jih najlažje dosežete, so na rokah, glavi in vratu. Kadar imate pet minut časa, se udobno namestite in si z nekaj pritiski izboljšajte počutje. Preden začnete, se narahlo pretegnite ter kakšno minute mirno in globoko dihajte. Pri akupresuri lahko točke masiramo, če nam je to bolj prijetno, a najučinkovitejši je močan pritisk. Pritiskamo lahko s palcem ali drugimi prsti, s členki, dlanjo ali s stranjo roke. Pritisk počasi povečujemo do treh minut – oziroma do ravnovesja med bolečino in prijetnim občutkom. Ni treba vsakič uporabiti vseh akupresurnih točk, dovolj je že ena ali dve. Ob tem ko lajša tesnobnost in nemir, masaža teh točk blagodejno vpliva tudi na težave s koncentracijo, nespečnost, utrujenost, slabost, glavobole in prebavne težave ter pri mišični napetosti.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 41, 10. oktober, 2023.

Shutterstock
Na zunanji strani dlani med palcem in kazalcem z drugo roko uščipnemo ter držimo tri minute. Medtem globoko dihamo v trebušno prepono.

Mateja Jordovič Potočnik
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!