Nasveti

Primeri impetiga so narasli za tretjino

TINA NIKA SNOJ
7. 10. 2023, 05.00
Deli članek:

Tudi majhna ranica lahko pripelje v velike težave ...

Shutterstock
Okužba se začne z majhnimi mehurji na področju, velikem od pol do nekaj centimetrov.

Otroci plezajo, tekajo in skačejo. S tem pa so povezane praske, ureznine in druge manjše poškodbe kože. Večina se jih pozdravi sama ali s pomočjo obliža. Sem ter tja pa se okužijo in razvije se impetigo, skrajno zoprna in zelo nalezljiva bolezen kože. Nikar je ne poskusimo zdraviti z domačimi zdravili in raznimi mažami, saj bo samo še huje. Potrebujemo antibiotično mazilo, ki ga dobimo le na recept.

»Bili smo na morju, ko je naš devetletnik dobil rdeče izpuščaje okoli praske na komolcu. Do naslednjega dne so se napihnili v vlažne mehurčke, nato pa počili. Iz ranic je kar nekaj časa mezela tekočina, preden so nastale svetlo rjave kraste. Ker so se kar širile, smo šli k zdravniku,« opisuje razvoj impetiga mama Katarina.

Zelo nalezljiv

Impetigo je zelo nalezljiva bakterijska okužba kože. Povzročajo jo bakterije vrst Streptococcus ali Staphylococcus aureus. Te so prisotne povsod okoli nas – v nečisti vodi, preslabo očiščenih kopalnicah, pokvarjeni hrani in tudi na našem telesu. Najpogosteje impetigo dobijo otroci preko prask in ranic. Še posebej so k okužbi z njim nagnjeni ljudje, ki imajo še druge kožne bolezni, kot so glivične ali streptokokne okužbe, turi in različne oblike dermatitisa.

Bolezen je dokaj pogosta in zelo nalezljiva, zato otroka z impetigom ne smemo pošiljati v šolo, vrtec ali mu pustiti, da se druži z drugimi otroki. Največkrat se okužba prenaša s telesnim stikom z bolnikom ali z uporabo istih oblek, posteljnine in drugih predmetov. Okužba se prenaša tudi z uporabo brisač in celo mila, ki ga je uporabljal bolnik z impetigom.

Poškodba kože se lahko pojavi kjerkoli na telesu. Pri otrocih se ponavadi razvije na obrazu, posebej okoli nosu in ust, in včasih na rokah ali nogah. Impetiga je več poleti, ko smo razgaljeni in posebej otroci dobijo veliko majhnih površinskih poškodb ali pa nas opeče sonce, s tem pa je koža  dovzetnejša za okužbe. Tudi letos ni drugače. Mamica iz Domžal nas je obvestila, da je pri njih okuženih z impetigom trenutno zelo veliko. To povejo tudi v domžalski lekarni, kamor po antibiotična mazila in oralne antibiotike trenutno prihaja več ljudi. Tudi v Zdravstvenem domu Domžale beležijo več okuženih, a pomirjajo, da to ni nič posebnega. »Res je, okužbe z impetigom so v zadnjem času narasle za približno tretjino. Se pa to vsake toliko zgodi, saj gre za zelo nalezljivo okužbo. Pomembno je, da se zdravi hitro in pravilno, sicer pa ne skrbite, možnosti za hujše posledice so zanemarljive,« pravijo.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 40, 3. oktober, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!