Nasveti

Sivka, mati vseh zelišč

Metka McCully Žigon
6. 8. 2023, 07.15
Deli članek:

Te sredozemske rastline mi ni treba posebej predstavljati, saj sem prepričana, da jo vsi poznate. Večina jo goji tudi na svojem vrtu ali balkonu, saj uspeva tudi v notranjosti Slovenije. Je precej trdoživa, dobro prenaša sušo. Moram pa povedati, da ni zelo dolgoživa. Navadno je življenjska doba sivke od sedem do deset let, le redke rastline jih dosežejo več.

Shutterstock
Sivka – lavanda

Poznamo kar 45 vrst sivke, znotraj posamezne vrste pa so vzgojili še številne sorte ali kultivarje. Najbolj znana vrsta sivke je Lavandula angustifolia (znana tudi kot L. spica ali L. officinalis), nekateri ji rečejo tudi navadna, ozkolistna ali angleška lavanda. Ena izmed najbolj razširjenih vrst pri nas je hibridna ali splitska lavanda, pravijo ji tudi lavandin, budra (Lavandula x intermedia), ima zelo močno aromo in da veliko eteričnega olja. V Sloveniji manj razširjena je francoska lavanda (Lavandula stoechas), ki je nekoliko občutljivejša za nizke zimske temperature in uspeva pri nas kot enoletnica.

Zakaj vam težim z vsemi temi imeni? Pomembno je poznati, v katero skupino spada vaša sivka, ker ima vsaka svoje značilnosti in jih uporabljamo za različne namene. Za kulinarično uporabo je primerna le navadna ali angleška sivka, ker budra vsebuje preveč eteričnih olj. Če želimo zaspati, uporabimo prav tako navadno sivko ali njeno eterično olje, saj nas bo budra še bolj zdramila.

Shutterstock
Sivka – lavanda

ZDRAVILO

Sivka pomirja živčni sistem, ublaži bolečino, preprečuje omotičnost, napenjanje, v teh primerih si pripravimo čaj iz prave sivke. Uporabimo cvetove, lahko tudi liste.

Zdravilno učinkuje tudi eterično olje sivke, ki je antiseptično, lajša bolečine, je blago pomirjevalo. Z njim si pomagamo pri opeklinah in pikih žuželk. Je eno redkih eteričnih olj, ki si jih lahko nerazredčena (kakšno kapljico) nanesemo na kožo. Vmasiramo si v boleče mesto pri pikih žuželk ali vtremo v senca ob glavobolu.

Shutterstock
Sivkin čaj

Sivkin čaj

Glavna lastnost sivke je, da pomirja in sprošča. Učinkuje tudi protibolečinsko in razkužilno. Ureja prebavo, krepi imunost, priporočajo jo pri nespečnosti, depresiji, vseh živčnih težavah, bolečih menstruacijah. Pomaga pri vseh težavah z glavo – vnetju oči, težavah z ušesi … Čaj oziroma poparek si lahko pripravimo iz sveže ali posušene rastline.

Sestavine:

-          1 žlička sivke

-          1 skodelica vode

-          1 žlička medu

Priprava: sivkine cvetove in lahko tudi mlade liste prelijemo z vrelo vodo. Pustimo namakati od pet do deset minut, nato precedimo. Če želimo, osladkamo z medom.

Med pitjem čaja uživamo tudi ob njeni aromi, saj je dokazano, da že sivkin vonj učinkuje zdravilno. Za zdravljenje naredimo kuro. V tem času spijemo od dve do tri skodelice sivkinega čaja na dan. To delamo tri tedne, nato pa je obvezen premor za vsaj mesec dni.

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 31, 1. avgust, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!