Nasveti

Recept na preizkušnji: Vrtnični džem

Biba Jamnik Vidic
28. 7. 2023, 11.00
Deli članek:

Ko sem poskusila prvo žličko, so na dan privreli spomini iz otroštva.

Shutterstock
Vrtnični džem

Ko sem za revijo Pomagaj si sam delala intervju z evolutivno naturopatinjo Katjo Kogej  (pogovarjali sva se o terapevtskih učinkih vrtnic damaščank na tegobe v menopavzi), mi je podarila kuharsko knjigo Sladki recepti z vrtnicami, ki sta jo napisali s hčerko Vido Rojšek. V knjigi sem našla tudi recept za vrtnični džem. Pritegnil me je, saj je ravno letos na mojem vrtu prvič zacvetela ena od starih dišečih vrtnic. Če se boste lotili priprave, morate paziti, da vrtnice niso škropljene, cvetovi pa morajo dišati.

Ko sem poskusila prvo žličko, so na dan privreli spomini iz otroštva. Oče je nekoč s službene poti v Bosno in Hercegovino prinesel darilo poslovnega partnerja. Ko smo lonček odprli, je omamno zadišalo po vrtnicah. Povedal mi je, da se marmelada imenuje sladko iz vrtnic in da jo ponekod v Bosni postrežejo ob turški kavi namesto ratluka. Meni, ki sem bila od nekdaj sladkosneda, je bil okus zelo všeč. Ko sem skuhala vrtnični džem po receptu Katje Kogej in Vide Rojšek, sem ugotovila, da sem naredila tisto omamno dišečo in sladko marmelado iz moje mladosti. Ker je res zelo sladka, jo priporočam za dodatek k sladicam, na kruh pa le eno malo žličko, saj je okus zelo intenziven.

Odlična je!

Shutterstock
Ker je res zelo sladka, jo priporočam za dodatek k sladicam, na kruh pa le eno malo žličko, saj je okus zelo intenziven.

Sestavine

·         60 g svežih vrtničnih cvetnih lističev

·         370 ml vode

·         350 g sladkorja

·         3 žlice limoninega soka

·         1 čajna žlička pektina
Priprava

1. Cvetne lističe prelijemo z vodo in 10 minut kuhamo na zmernem ognju. Vrtnice bodo spremenile barvo v svetlo rjavo, vendar ni razloga za skrb. Dodamo 300 g sladkorja in mešamo, dokler se kristali ne raztopijo.
2. Zdaj je čas za čudež! Prilijemo limonin sok in barva kar naenkrat oživi, vrtnice dobijo globoko rožnato barvo in lesk. Počasi kuhamo 10 minut na zmernem ognju in mešamo.
3. V posodi zmešamo preostali sladkor in pektin ter med mešanjem počasi potresamo v nastajajoči džem. Tako poskrbimo, da ne postane grudičast. Počasi kuhamo še 20 minut in občasno premešamo. Džem se bo zdel precej tekoč, vendar bo z ohlajanjem postajal čedalje čvrstejši. Njegova tekstura bo gladka in gostljava, s slastnimi vrtničnimi lističi.
4. V hladilniku bo zdržal dva meseca.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!