Nasveti

Okusna 'dieta LCHF' z domačega vrta

Fanči Perdih
16. 7. 2023, 10.00
Deli članek:

Poletni čas prinaša obilje pridelkov na domačem vrtu. Velikokrat se zgodi, da ne vemo, kaj bi s pridelano zelenjavo. Če pa imamo še specifične potrebe zaradi raznih omejitev, se marsikdaj sprašujemo, kaj bi kuhali. Ko je mož začel z dieto brez škroba (LCHF), sem dobila izziv, kako pripraviti raznovrstno hrano in polnovredne obroke, ne da bi uporabila moko, testenine in druge izdelke iz žit, krompir ter fižol v zrnju. Njegova najljubša jed je bila filana paprika. Kako jo skuhati brez moke in riža?

edit: Jana.si
Fanči Perdih

Osnovna paradižnikova omaka, ki jo lahko uporabljamo tudi pri drugih omakah, kot so bolonjska, paradižnik z baziliko ali pa kot dodatek enolončnicam: potrebujemo paradižnik, ki ga skuhamo in spasiramo, da dobimo čisto paradižnikovo mezgo. Večje (prerasle) bučke cukine ali patišone, ki jih olupimo in zrežemo na večje kocke ter damo v posodo za kuhanje. Kocke prelijemo s paradižnikovo mezgo ter na majhnem ognju kuhamo eno uro, da se bučke dobro skuhajo. Lahko pa, ko masa zavre, lonec postavimo v pečico na 220 °C in tako kuhamo eno uro. Maso zmeljemo, da dobimo gladko omako, ter jo po okusu solimo in dodamo začimbe po našem izboru. Ta omaka je gosta in sladkega okusa brez dodanega sladkorja. Lahko jo tudi konzerviramo v kozarce, ker deluje paradižnik kot konzervans. Konzervirana omaka stoji lahko tudi več kot leto. Zanimivo je, da buča ubije paradižnikovo kislino, zato nas po tej omaki ne peče želodec.

Shutterstock
Osnovna paradižnikova omaka

V primeru, da škroba ne omejujemo, lahko za zgostitev uporabimo tudi bučke maslenke ali buternut, muškatno bučo in hokaido. V tem primeru bo omaka še bolj sladka in gosta.

Masa za polnjene paprike sta mleto meso in riž. Če uporabimo za polnjenje samo maso iz mesa, nastane problem pri polnjenju večjih paprik, saj se velika količina mesa zbije in težko skuha, še večji problem pa nastane, če je skuhamo več in jo zamrznemo, saj bomo velike polnjene paprike zelo težko odtajali. Zato sem se odločila, da namesto polnjenih paprik naredim iz mesa čufte, papriko pa zrežem na večje kose in dodam posebej v paradižnikovo omako, narejeno po gornjem receptu. Tako sem dobila nadomestno jed, ki je bila po okusu identična filani papriki.

Shutterstock
Mesne kroglice v omaki

Čufti s papriko v omaki za 2-4 osebe: 

Potrebujemo 0,5-1 liter paradižnikove omake po receptu zgoraj, ki jo po potrebi nekoliko razredčimo. Ko zavre, dodamo na koščke narezano papriko in mesne kroglice ter kuhamo 15 minut, nato pustimo, da jed vsaj eno uro od stoji. Po potrebi pogrejemo in postrežemo.

Mesne kroglice ali čufte: 400-500 g mletega mesa, 1 jajce, sol, poper ali zeliščna sol.

V mleto meso vmešamo jajce in začimbe po okusu. Oblikujemo čufte, ki jih vložimo v vrelo omako in kuhamo 15 minut. Namesto mesnih kroglic lahko uporabimo že pripravljene »ušćipce«, ki jih najprej na olju popečemo (ker ne vsebujejo jajca in bi sicer lahko v omaki izgubile obliko), nato vložimo v omako in še nekoliko pokuhamo. 

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 28, 11. julij, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!